Al 50 jaar bakken Purmerendse oliebollenbakkers Verwijk voor het Rode Kruis in Medemblik.

MEDEMBLIK – De Purmerendse echtparen Henk en Gerda Verwijk en Bob en Joke Verwijk, die met hun oliebollenkraam bij de Albert Heijn in de Nieuwstraat staan, schenken al een halve eeuw lang de oliebollenopbrengst van de herfstvakantie aan het Rode Kruis ten gunste van de Open Tafel. Hierdoor kunnen ouderen en andere hulpbehoevenden wekelijks gezellig aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd in de Valbrug. Op 24 oktober werden de echtparen tijdens het reguliere “even bijpraten- moment” uitgebreid door het Rode Kruis in het zonnetje gezet om dit gouden jubileum te vieren.

Districtsmanager Marleen van Duijnhoven heeft namens het Rode Kruis bijzonder veel dank voor hun inzet uitgesproken aan de echtparen Verwijk. De opbrengst van de jaarlijkse oliebollenactie is namelijk onmisbaar voor de financiering van de Open Tafel. Uit haar handen ontvingen de vier oliebollenbakkers een zeer verdiende blijk van waardering en ook de vrijwilligers boden een cadeau aan. Daarnaast sprak Marleen de wens uit, dat Henk, Gerda, Bob en Joke nog lang, in goede gezondheid en met veel plezier oliebollen mogen bakken voor de Medemblikkers en de Open Tafel.

Blijven bescheiden

De echtparen zijn blij met alle aandacht, maar blijven bescheiden. Ze vinden het niet meer dan normaal om iets terug te doen voor de stad Medemblik, waar ze al hun hele leven met plezier komen. De ouders van de broers Verwijk zijn 60 jaar geleden al gestart met het financieel steunen van initiatieven voor bejaarden in Medemblik vanuit hun oliebollenkraam aan de Nieuwstraat. Henk en Bob gingen zelfs in Medemblik naar school, als tijdens de kermis hun ouders in de kraam stonden te bakken. Later volgde een oliebollenkraam bij supermarkt Deen aan de Overleek. De samenwerking tussen de familie Verwijk, de supermarktbedrijfsleider, de vrijwilligers van het Rode Kruis en de gemeente is altijd goed geweest. Dit maakte, dat Albert Heijn na de overname van de supermarkt in 2021 de samenwerking met plezier voortzette. Met de opbrengsten van de traditionele oliebollenactie bekostigt het Rode Kruis de Open Tafel. Dit sociale initiatief verzorgt 5 dagen per week een warme maaltijd voor ouderen en andere hulpbehoevenden in zorginstelling Valbrug in Medemblik.

Tijdens de vijf decennia hebben Henk, Gerda, Bob en Joke ontelbare aantallen oliebollen gebakken voor het Rode Kruis. Om de speciale zakelijke bestellingen en de verkoop aan de kraam in goede banen te leiden, worden ze in de herfstvakantie ondersteund door de enthousiaste vrijwilligers van het Rode Kruis. Het grote netwerk van de vrijwilligers zorgt ervoor, dat er geen Medemblikker ongezien voorbij kan lopen zonder een paar oliebollen te kopen voor het goede doel. Deze gezamenlijke inzet van de vrijwilligers en de familie Verwijk heeft ervoor gezorgd, dat er in al die jaren een bijzondere band is ontstaan.

In Medemblik zetten mensen zich vrijwillig in met elkaar voor elkaar. Dit sluit volledig aan bij de missie van het Rode Kruis. 30 Rode Kruis vrijwilligers en een coördinator zorgen ervoor, dat alles rondom de Open Tafel goed reilt en zeilt. Zij verwelkomen de gasten, bieden voor een smakelijk 3-gangen diner aan en zorgen ervoor dat de ouderen zich gezien voelen. De Open Tafel wordt wekelijks bezocht door ongeveer 20 ouderen, waarmee het initiatief ook de vereenzaming van ouderen tegengaat in Medemblik.

Koop je deze herfstvakantie ook oliebollen bij de familie Verwijk? Daarmee steun je direct de Open Tafel in Medemblik. Van woensdag t/m zondag kan je terecht bij de oliebollenkraam aan de Overleek en van donderdag t/m zaterdag op de Nieuwstraat in Medemblik. Bedrijven of organisaties die ook een bestelling willen plaatsen kunnen contact opnemen met het Rode Kruis in Medemblik via telefoonnummer 06-13460481 of e-mail mlangendijkvanderlaan@rodekruis.nl.

Wil je ook vrijwilliger worden bij het Rode Kruis? We zoeken voor allerlei activiteiten doorlopend nieuwe vrijwilligers. Kijk voor vacatures op rodekruis.nl/noord-holland-noord/vacatures.

Foto: aangeleverd