Winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel stopt met koopavonden, ‘het heeft geen zin meer’

BOVENKARSPEL – Koopavond zoals de consument het gewend is van vroeger is op zijn retour. In de huidige 24-uurseconomie is het niet langer broodnodig om de boodschappen op donderdagavond te kunnen doen. Toch blijft het gezellig om te winkelen in de avonduren. Vooral in een overdekt winkelcentrum zoals het Streekhof in Bovenkarspel, waar alles bij 60 winkels onder één dak te vinden is. Daarom behoudt het centrum de donderdag als koopavond, maar vanaf heden tot 20.00 uur.

Garm Besseling, centrummanager van winkelcentrum Streekhof: “Veel winkeliers merken al jaren dat het aantal bezoekers op de koopavond terugloopt. Mensen spreiden hun boodschappen waardoor een koopavond lastig rendabel te krijgen is. Uit een peiling blijkt dat de meeste ondernemers liever een uurtje korter open zijn, tot 20.00 uur in plaats van tot 21.00 uur. Zij verplaatsen het uur liever naar de maandagochtend. Het bestuur heeft dan ook besloten om de koopavond op donderdag tot 20:00 te houden. Alleen supermarkt Albert Heijn blijft open tot 21.00 uur. We zien dit als een vooruitgang. Door zoveel mogelijk de eenheid te bewaren maken we de koopavond weer druk en de moeite waard.

Steeds minder koopavonden

In Nederland zijn er steeds minder koopavonden. Dit komt omdat veel mensen tegenwoordig online shoppen en winkels daarom minder behoefte hebben aan late openingstijden. Daarnaast zijn er ook steeds meer gemeenten die het aantal koopavonden willen verminderen vanwege onder andere verkeersdrukte, veiligheid en overlast.

Het aantal koopavonden verschilt per stad en per winkelgebied. In sommige steden zijn er nog wekelijks koopavonden, terwijl in andere steden de koopavonden zijn afgeschaft of verminderd.