Wethouder Yannick Nijsingh: “Inwoners sneller helpen bij zorgaanvraag”

MEDEMBLIK – Medemblik wil de wachttijden bij het aanvragen van een Wmo, Jeugdhulp en/of bijzondere bijstand zoals de energietoeslagen, fors gaan inkorten. Door de wachttijden liepen de wachtlijsten op en moesten inwoners vaak langer dan de wettelijke 8 weken wachten op een eerste gesprek.

Lees ook: Medemblik wil naar wachtlijstloos werken voor o.a. de Wmo

Wethouder Sociaal Domein Yannick Nijsingh zegt in gesprek met Medemblik Praat: ‘Als je met een hulpvraag rondloopt wil je duidelijkheid over wat de mogelijkheden zijn binnen de gemeente. Als je dan lang moet wachten voor een eerste gesprek helpt dit niet. Binnen het sociaal domein is het dit jaar prioriteit om de wachtlijsten weg te werken zodat we inwoners snel en goed kunnen ondersteunen. Hier maak ik mij sterk voor!’.

Door de genomen acties van de gemeente is de wachtlijst bij de WMO en Bijzondere Bijstand weggewerkt. Maar wethouder Nijsingh zegt erbij dat bij de Jeugdzorg dit helaas nog niet het geval is. Dit ligt volgens de wethouder aan personele tekorten, die landelijk spelen, is hier nog sprake van een wachtlijst bij de gemeente.

Het doel is om deze wachtlijst weg te werken.

Het gaat om wachtlijsten waar de gemeente direct invloed op heeft. Ook bij zorgorganisaties, met name bij de Jeugdhulp, zijn landelijke wachtlijsten. Volgens wethouder Yannick Nijsingh gaat de gemeente in gesprek met partijen die wachtlijsten hebben om te zoeken naar gezamenlijke mogelijkheden om deze te verminderen.