Westfriese gemeenten mogen eigen inwoners voortrekken bij verkoop nieuwbouwwoningen

WEST-FRIESLAND – Minister Ollongren wil de woonwet aanpassen om zo de gemeenten in Nederland het mogelijk te maken om eigen inwoners voorrang te geven bij nieuwbouwplannen.
Volgens de Volkskrant geldt de voorrang voor sociale nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro, Met het aanpassen van de woonwet komt dan 30% van de nieuwbouwwoningen in aanmerking voor de voorrangsregeling.
Eerder werd al bekend dat vanaf 1 januari de zelfbewoningsplicht zal gaan gelden om zo speculanten geen kans te geven om massaal koophuizen op te kopen en voor veel geld te verhuren in de vrijemarktsector. Hoorn heeft al aangegeven dat voor woningen tot 200.000 euro er een woonplicht van 10 jaar gaat gelden, woningen boven de 200.000 euro is de woonplicht op 5 jaar gesteld.
De Woonschakel in Medemblik heeft bij verkoop van huurhuizen in het contract ook het zelfbewoningsplicht laten opnemen, dit voor de duur van 5 jaar voor de nieuwe eigenaar de woning mag gaan verhuren. Doet de nieuwe eigenaar dit wel dan mag de Woonschakel het contract ongeldig verklaren en de woning terugeisen.