Verkeersdebat op Martinuscollege Grootebroek

GROOTEBROEK – Jaarlijks organiseert de onderbouw van het Martinuscollege meerdere projectweken, iedere projectweek heeft een centraal onderwerp. De rode draad door de Projectweek in de week van 29 november tot en met 03 december was “GEDRAG”. Gedrag in de breedste vorm, dus gedrag- online, in de groep en ook gedrag in het verkeer. 

Kruispunt

Wie wel eens in de ochtend, vlak voordat het eerste uur begint, zich in het verkeer begeeft heeft zijn of haar hartslag wel eens de lucht in zien schieten. Zwalkende, druk appende, drie-of vier breed fietsende jonge adolescenten willen namelijk nog wel eens onverwachte manoeuvres uithalen die bijna (gelukkig!) altijd goed afkomen. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen heeft het Martinuscollege de expertise TeamAlert binnengehaald. Deze zijn op een zeer interactieve manier aan de slag te gaan.
De leerlingen mochten om te beginnen plaatsnemen op een heus kruispunt om vervolgens als vakken tegen elkaar te strijden om punten die zij konden verdienen door middel van debatteren , petje-op-petje-af, de oplettendheid te meten als je meerdere dingen tegelijk aan het doen was en nog veel meer. ‘Dit lijkt wel op een heuse raadszaal, maar dan zonder gekonkel’ vertrouwde een collega mij toe tijdens het soepel verlopend debat, zegt Dave Zeilemaker, coördinator team vmbo van het Martinuscollege. Leuk detail is overigens dat de volledig onpartijdige jury de beste debater mocht belonen met een beker.
Het Martinuscollege kan niet beloven dat de hartslag van deelnemers aan het verkeer laag blijft vlak voor de start van een schooldag, maar onze leerlingen zijn wel een stuk bewuster van hun rol en potentiële gevaren in het verkeer en dat is heel wat waard!‘ besluit Dave Zeilemaker,