West-Friesland lijkt nieuwe streekomroep te krijgen, Hoorn gaat voor eigen lokale omroep

WEST-FRIESLAND – Na de gemeente Hoorn, die opteert voor een eigen lokale omroep, heeft het college van Opmeer Radio Bontekoe/HoornRadio aangewezen als de zendgemachtigde voor de de zes overgebleven gemeenten in West-Friesland, daarmee zou de huidige streekomroep WeeFF haar zendmachtiging gaat verliezen.

Het Commissariaat voor de Media neemt iedere vijf jaar een besluit over de aanwijzing van een lokale omroep voor de streek. Dit proces van zendtijdtoewijzing speelt momenteel in zeven gemeenten in West-Friesland. Voor de nieuwe periode (2023 – 2027) zijn er vier gegadigde partijen, waarvan één partij alleen de zendtijd in de gemeente Hoorn aanvraagt.

De andere drie partijen vragen de zendtijd aan in alle zeven Westfriese gemeenten. De gemeenteraden moeten vóór 3 maart 2023 een advies (voorkeurspartij) via een raadsbesluit doorgeven aan het Commissariaat voor de Media.

Als argumenten zegt het college van Opmeer dat Radio Bontekoe/HoornRadio het beste scoorde op de vastgestelde criteria en dat samengaan van de omroepen geen optie was. Ook zegt het college dat zes van de zeven gemeenten hun voorkeur hebben gegeven aan Radio Bontekoe/HoornRadio.