‘Weer wordt gunstiger voor energieverbruik’

WEST-FRIESLAND – De komende dagen is het nog wisselvallig met weinig ruimte voor de zon, maar vanaf eind maart en begin april lijkt een zachter en zonniger weertype de overhand te krijgen, wat goed is voor het energieverbruik in ons land.

Jacco van Wezel van Weeronline zegt hierover: “Voorlopig is het nog wisselvallig maartweer en doordat het vaak stevig waait wordt veel windenergie opgewerkt. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere delen van Noord- en West-Europa. Het is echter ook vaak bewolkt en daardoor valt de hoeveelheid opgewerkte zonne-energie tegen.

De nachten verlopen door de bewolking vaak zonder vorst, waardoor dan in ieder geval minder gestookt hoeft te worden om het huis op een aangename temperatuur te houden.

Kan de kachel uit in april?

Volgens de nieuwste maandverwachting van Weeronline is er voor de eerste helft van april een duidelijk signaal voor temperaturen iets boven normaal. Daarbij wordt het ook steeds droger met meer ruimte voor de zon, waardoor in grote delen van Europa veel energie opgewekt kan worden met zonnepanelen. De eerste helft van april kan het al 12-15 graden worden en als de steeds sterker wordende zon dan via het raam naar binnen schijnt, kan dat je huis al goed opwarmen zonder de verwarming aan te zetten.

Door het rustige weertype zal de wind ook in kracht afnemen, waardoor er minder windenergie opgewekt zal worden in Europa. Toch is minder wind ook positief voor het energieverbruik van een huishouden, want warmte kan makkelijker binnenblijven doordat het minder tocht.