VVD Medemblik wil voor 2030 start bouw kerncentrale West-Friesland

MEDEMBLIK – De zeven gemeenten in West-Friesland hebben de ambitie om voor 2040 energieneutraal te zijn, dit is vastgelegd in het Westfries Energie Kompas (WEK). Maar de VVD verwacht niet dat dit streven gaat worden gehaald als er enkel van wind- en zonne-energie gebruik gaat worden gemaakt. Voor de VVD is het daarom belangrijk dat Medemblik zo snel mogelijk met de overige Westfriese gemeenten in overleg gaat of het mogelijk is om voor 2030 te starten met de mogelijke bouw van een kerncentrale in West-Friesland.

Lees ook: Microsoft denk na over kernenergie en kernfusie voor haar datacenters

Het kabinet heeft deze week laten doorschemeren niet voor 2 maar voor 4 kerncentrales te willen gaan in Nederland, 2 in Borssele, 1 komt er dan mogelijk in Groningen en waar de vierde komt is nog onduidelijk. Ook heeft het kabinet laten doorschemeren wel iets te zien in regionale kerncentrales die gebruikmaken van het SMR technologie. SMR kerncentrales zijn kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors of SMR’s) en produceren koolstofvrije energie en zijn zeer moduleerbaar – een ideale aanvulling op hernieuwbare energie! Ze kunnen bovendien niet alleen elektriciteit, maar ook warmte en waterstof produceren. SMR’s zijn zeer efficiënte kerncentrales in kleine afmetingen.

De VVD zal aankomende donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie komen waarin zij het college oproept om met de zes overige Westfriese gemeenten het overleg te starten om vóór 2030 te starten met het realiseren van een SMR in West-Friesland en om regio West-Friesland het gesprek aan te gaan met de regio Kop van Noord-Holland om dan samen op te trekken met de ontwikkeling van kernenergie.

Eén gedachte over “VVD Medemblik wil voor 2030 start bouw kerncentrale West-Friesland

  1. Helaas steunden alleen Hart voor Medemblik en de ChristenUnie de VVD-motie. Wij begrijpen uiteraard dat een gemeente dat niet beslist, dit is een landelijke keus. Maar waarom wordt deze oplossing voor de toekomst (wat iedereen wel weet, het gaat daar hoe dan ook naartoe) niet gewoon meegenomen? Nu omarmen steeds meer partijen kernenergie weer, zelfs het landelijke D66 is om. Geef er dan ook handen en voeten aan en ga het niet alleen hebben over zonneweides, (kleine) windmolens en aardwarmte. Dat kunnen de regiogemeenten samen aanzwengelen. Het college wil afwachten wat anderen gaan doen. Durf eens voorop te lopen!

Reacties zijn gesloten.