Microsoft denk na over kernenergie en kernfusie voor haar datacenters

AGRIPORT – Microsoft blijft doorbouwen, overal ter wereld worden nieuwe generaties datacenters uit de grond gestampt die vooral worden ingezet voor A.I., en deze datacenters verbruiken zoveel energie dat Microsoft nu het plannen heeft gemaakt om hiervoor kleine, zo genaamde SMR’s, kleine modulaire reactoren, kernenergie voor te gaan gebruiken, al zal een SMR op Agriport waarschijnlijk een utopie zijn.

Kerncentrale

Dat het Microsoft serieus is blijkt wel uit een vacature die Microsoft open heeft staan waarin een manager wordt gezocht die leiding gaat geven aan een groep van kernenergiedeskundigen om zo de plannen van het bedrijf te verwezenlijken.

Lees ook: Omgevingsdienst geeft Microsoft haar vergunning voor de bouw van hyperscale datacenter

Tekst gaat verder onder de foto

Energienood

Met de nieuwe datacenters van Microsoft komt het bedrijf in energienood, de servers die worden gebruikt voor A.I. verbruiken veel meer stroom dan de ‘normale’ servers van het bedrijf. En niet alleen in Nederland is er krapte op het energienetwerk, dit is een wereldwijd probleem aan het worden. Steeds meer elektrische apparaten worden gebruikt nu men massaal van aardgas gaat afstappen.

Kernfusie

Microsoft ziet in kernfusie ook een toekomstige manier van energie opwekken, maar kernfusie laat zeker nog tientallen jaren op zich wachten, kernfusie staat nog in de kinderschoenen, maar als het op grotere schaal kan gaan worden ingezet dan is er een onbegrensde energiebron die naast energie geen radioactief afval wordt geproduceerd.

Kernfusie, ook wel bekend als kernenergie, is een revolutionaire technologie die potentieel duurzame en schone energie kan leveren. Het is een proces waarbij de kernen van atomen samensmelten, waarbij enorme hoeveelheden energie worden vrijgegeven. In tegenstelling tot kernsplijting, zoals gebruikt in conventionele kerncentrales, is kernfusie milieuvriendelijker en veiliger.

Bij kernfusie worden lichte atoomkernen, meestal waterstofisotopen, samengevoegd om zwaardere kernen te vormen. Deze samensmelting produceert energie in de vorm van warmte en licht. Deze energie kan worden omgezet in elektriciteit en gebruikt worden om huizen en bedrijven van stroom te voorzien, zonder de negatieve impact van broeikasgasemissies zoals bij fossiele brandstoffen.

Een van de grootste voordelen van kernfusie is dat de brandstofbron vrijwel onbeperkt is. Waterstof, de meest voorkomende grondstof voor kernfusie, is in overvloed aanwezig in de oceanen. Bovendien produceert kernfusie geen langlevend radioactief afval zoals bij kernsplijting het geval is.

Hoewel de ontwikkeling van kernfusie complex is en technische uitdagingen met zich meebrengt, zijn er wereldwijd verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten gaande om deze veelbelovende technologie te realiseren. Als kernfusie op grote schaal kan worden toegepast, kan het een belangrijke rol spelen in de overgang naar een koolstofarme energievoorziening en een duurzamere toekomst.

2 gedachten over “Microsoft denk na over kernenergie en kernfusie voor haar datacenters

  1. Mooi streven, SMR’s zie je al veel meer worden gebruikt, bijvoorbeeld op schepen voor de voorstuwing. Klein en leveren heel veel energie, enkel zit je wel weer met het afval. Maar ik zeg doen

  2. Moeten ze bij al die enorme energieslurpers verplichtingen, SMR’s neerzetten. Je eigen energie opwekken.

Reacties zijn gesloten.