VVD-lijsttrekker Andrea van Langen over vier jaar wethouder ruimte.

MEDEMBLIK -Nog een paar weken en wethouder Andrea van Langen is een demissionair wethouder in de gemeente Medemblik. Samen kijken wij met haar terug op de afgelopen 4 jaar, die toch wel als 4 loodzware jaren mogen worden gezien. Crisis op crisis volgenden elkaar op en ook na de verkiezingen zullen deze niet 1 2 3 zijn opgelost.

“Het vak van wethouder kun je alleen in de praktijk leren, zegt men. Dus toen ik wethouder Ruimtelijke Ordening in de gemeente Medemblik werd, was het wel even wennen. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder, jaren waarin ik mijn best heb gedaan om zoveel mogelijk woningen gebouwd te krijgen. Hoewel de media vaak schrijven over problemen, zijn er zeker ook successen. Ik heb genoten van alle gesprekken met inwoners, ondernemers organisaties uit de gemeente en bestuurders uit de regio en de provincie.

Er zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat uitdagingen bijgekomen. Bijvoorbeeld de financiële situatie van de gemeente maar ook het werken in coronatijd. De woningnood springt in het oog. Wat hebben we concreet bereikt? Er zijn 600 woningen gebouwd en ca. 200 staan momenteel in de steigers. Ook zijn allerlei zaken waar ik als VVD-raadslid al aandacht voor vroeg nu gerealiseerd,  zoals diverse bedrijfsuitbreidingen in het Grootslag, meer mogelijkheden om arbeidsmigranten bij bedrijven te huisvesten (zodat er minder druk is op de reguliere woningmarkt), welstandsvrij bouwen op het DEK-terrein bij Medemblik en soepelere regels voor de bouw van 1-100 woningen. Ook heb ik er in de regio voor gepleit dat statushouders niet meer voorgetrokken worden op andere doelgroepen met een urgentieverklaring. Dat is sinds een paar jaar nu beleid geworden bij de woningcorporaties in West-Friesland.

We zijn momenteel bezig met een inhaalslag, want tot 2018 zijn er te weinig plannen ontwikkeld. De vorige coalitie geloofde nog dat er bevolkingskrimp zou komen. Als VVD riepen we 10 jaar terug al dat er 10.000 extra woningen in West-Friesland nodig waren. Destijds waren we roepende in de woestijn. Daardoor is kostbare tijd verloren gegaan, want woningbouw is vanwege allerlei wet- en regelgeving nu eenmaal een kwestie van lange adem. Inmiddels hebben we met de provincie een woonakkoord én een woondeal gesloten, dat betekent dat we als regio tenminste 900 woningen per jaar gaan bouwen. Een minimumaantal in plaats van een maximum zoals vroeger. De VVD Medemblik wil er 2000 woningen bij in onze gemeente! Ik ben er trots op dat we een aantal woningbouwontwikkelingen van het slot hebben gekregen zoals Het Lint in Zwaagdijk, het DEK-terrein en De Tegel in Wervershoof.

Verder zijn er op speciaal verzoek van de raad plannen ontwikkeld in grote en kleine kernen. Er is in de gemeenteraad een bestemmingsplan vastgesteld waarmee de Kogge in Oostwoud en de Maar in Twisk woonwijken worden in plaats van vakantieparken, ook gaat er een landgoed komen in Zwaagdijk-Oost met een pluktuin, wandelpaadjes en aanlegsteiger voor de omwonenden.

Voor het wegenonderhoud heb ik bij de provincie subsidie bedongen voor het onderhoud van de “grijze” lintwegen door de dorpskernen. Er zijn grote onderhoudsprojecten geweest in Benningbroek en Zwaagdijk-West. Het groenonderhoud kostte meer geld en inspanning omdat gemeenten geen Roundup meer mogen gebruiken maar ook omdat er groen bij is gekomen, in nieuwe woonwijken maar ook in het geboortebos en het bos bij de Golfbaan beide in Onderdijk, waar de jeugd met boomplantdag aan de slag mocht met Amberbomen langs de Onderdijk.

Park de Put in Andijk is voorzien van een nieuwe deklaag, er is samen met de dorpsraad een park aangelegd in Zwaagdijk-West en een natuurspeeltuin in Hauwert. Binnenkort starten we met het opknappen van de Oosterbegraafplaats. Uitdagingen genoeg en ik zie er nu al naar uit om voor al die woningbouwplannen straks de eerste palen te mogen slaan! Dan duurt het namelijk niet zo lang meer voor onze jongeren en senioren er ook echt kunnen gaan wonen. Kiest u ook voor doorbouwen  in plaats van stilstand? Stem dan 14, 15 of 16 maart VVD lijst1!”