Vrijspraak voor beledigen agent, wel schadevergoeding betalen

WERVERSHOOF/TWISK – De politierechter heeft geen straf opgelegd aan de 26-jarige F. B. uit Wervershoof wegens het bedreigen en beledigen van een agent. Volgens de rechter waren de omstandigheden in zijn strafzaak dusdanig dat een straf niet meer op zijn plaats zou zijn. Wel moet B. nog een schadevergoeding aan de agent betalen.

De 26-jarige man uit Wervershoof werd op 24 juli vorig jaar naakt aangetroffen op de Dorpsstraat in Twisk. Hij leek onder invloed te zijn, en twee agenten spraken hem aan. B. kwam van een festival en zou kort daarvoor in de sloot zijn gevallen. Een agent wist hem ervan te overtuigen om met hen mee te gaan, maar toen er handboeien aan te pas zouden komen, rende de 26-jarige weg. Vervolgens is hij tegen de grond gewerkt met een stroomstootwapen en schold hij de agenten uit voor ‘kankermongolen’. Ook bedreigde hij hen volgens het Openbaar Ministerie (OM); ,,De eerstvolgende keer krijgen jullie een kogel door je harses.” zo stelden de agenten.

De verdachte zelf gaf aan zich niets meer van het voorval te kunnen herinneren. Hij denkt dat er iemand iets in zijn drankje heeft gedaan op het festival. De officier van justitie vroeg om B. geen straf meer op te leggen, maar volgens de advocaat van de verdachte zou ontslag van alle rechtsvervolging moeten volgen wegens psychische overmacht. Daarnaast zouden de agenten volgens de advocaat in strijd met de ambtsinstructie hebben gehandeld. ,,Ik vind het echt ontluisterend. Ik ken de politie in Hoorn heel goed, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Als ik daar had gelegen, had ik die agenten ook de huid vol gescholden.” aldus de raadsman.

De politierechter volgde uiteindelijk de eis van justitie. B. krijgt dus geen straf, maar moet wel een schadevergoeding van 375 euro betalen aan een van de betrokken agenten.