RIVM onderzocht biocidegebruik glastuinbouw

MEDEMBLIK – Het RIVM heeft onderzoek ingesteld naar het gebruik van biociden in de glastuinbouw. Biociden zijn stoffen of mengsels die bestemd zijn om schadelijke en/of ongewenste organismen zoals virussen, ratten, schimmels of bacteriën onschadelijk te maken.

Lees ook: Vissterfte in de Visput Andijk blijft gemoederen bezighouden, fosfornorm ruim overschreden

Om de risico’s van het gebruik van biociden duidelijk te krijgen werd er een breed onderzoek gehouden waarbij de glastuinbouw ook in mee werd genomen, omdat in glastuinbouwgebieden veel biociden in het oppervlaktewater worden aangetroffen. In het oppervlaktewater werden de giftige stoffen thiamethoxam, imidacloprid, fipronil en permethrin aangetroffen. Deze stoffen zijn toegelaten biociden in Nederland.

Lees ook: Flinke vissterfte door zeer slechte waterkwaliteit Visput Andijk. ‘Help de visput verder’doneeractie gestart

Biociden op basis van carbendazim zijn wel verboden in Nederland, maar het RIVM denkt nu dat deze stoffen wel in geïmporteerde behandelde voorwerpen zitten omdat deze biocide in Europa wel goed gekeurd is voor PT07 en PT10. Deze biociden worden vooral gebruik in coatings en voor het uitlogen van bouwmaterialen. Deze producten komen dus ook voor in de glastuinbouw.