Verpletterende uitslag voor BBB, Forum voor Democratie vrijwel uitgespeeld, coalitie verliest ruim.

MEDEMBLIK – Dat BBB zou gaan winnen stond voor de verkiezingen al wel vast, dat het CDA zwaar zou gaan verliezen ook en ook dat D66 de zondebok zou zijn in velen hun ogen en dus ook veel stemmen zou verliezen. Maar dat BBB zo enorm zou winnen kwam toch nog als een totale verrassing.

In de Provinciale Staten zijn ze in 1 klap de grootste partij met de VVD op de hielen, deze partij verloor ook maar zoals verwacht niet zoveel als coalitiegenoten in het kabinet CDA, D66 en ChristenUnie. Ook in de gemeente Medemblik werd massaal voor BBB gestemd, maar liefst 28,7% van de stemmers stemden op de BBB. Grootste verliezer in de gemeente Medemblik werd zoals verwacht Forum voor Democratie die 15,4% verloor.

De VVD verloor 3,8% van de stemmen, een verlies die alles meevalt volgens de VVD, zeker gezien dat het CDA 6.5% achteruit gaat. D66 wist het verlies in de gemeente Medemblik ook klein te houden, 2,8%. Andere partijen die ook in de landelijke politiek zitten en hebben gewonnen zijn JA21 met 6.1%, 50plus met 1.5% Volt met 1.9%, BVNL met 1,2%

Voor BBB breekt nu een zware periode aan, zij moeten het voortouw nemen in de formatie in Noord-Holland, maar de boel is zo enorm verdeeld dat er mogelijk wel 7 partijen nodig zijn om aan een meerderheid te komen. BBB krijgt volgens de Exitpoll 15 zetels, VVD 10 zetels, en daar red je het niet mee. Dan kan worden gekeken naar het CDA met 5 zetels of die zin in hebben om 4 jaar met BBB in een coalitie te gaan zitten, en ook D66 is dan weer een optie, maar dan nog heb je geen meerderheid in de Provinciale Staten. Dan kan worden gekeken naar JA21, maar of D66 weer met JA21 in een coalitie wil zitten is maar de vraag, de tegenstellingen tussen deze partijen is erg groot.

Een coalitie over links ligt niet in de verwachting omdat de tegenstellingen tussen BBB en GroenLinks/PvdA is vrijwel onoverbrugbaar . Dit geldt ook voor de Eerste Kamer, ook daar gaat het een zware klus worden voor BBB om een coalitie te vormen, de combinatie GroenLinks/PvdA heeft even veel zetels als BBB dus lijkt het erop dat de huidige coalitie in de Eerste Kamer met steun van GroenLinks/PvdA toch haar zo gewenste meerderheid blijft houden.

In de nieuwe coalitie zullen zeker 2 inwoners van de gemeente Medemblik plaats gaan nemen in de Provinciale Staten, Vincent Valk uit Andijk en Elles Zuurbier uit Wognum

Maar dat is nog niet alles, BBB krijgt ook te maken met een uitspraak van de rechter, een bindende uitspraak van de rechter over het stikstofbeleid en dat dit in 2030 moet zijn opgelost, iets dat BBB dus weer niet wil, die wil de teugels loslaten.

Al met al breekt er voor BBB een zware periode aan waarin ze kunnen laten zien uit het juiste bestuurshout te zijn gesneden.

Ondertussen lijkt ook in de Gemeente Medemblik er een nieuwe partij bij de komen, BBB heeft het domeinnaam www.bbbmedemblik.nl geregistreerd, en zo de weg naar de gemeenteraad in Medemblik vrijgemaakt.

Eén gedachte over “Verpletterende uitslag voor BBB, Forum voor Democratie vrijwel uitgespeeld, coalitie verliest ruim.

  1. En nu is het maar afwachten wanneer deze partij uit elkaar spat en weer nieuwe (eenmans) partijen ontstaan en dus (voor degene die op BBB hebben gestemd) gaat die stem weer verloren.

Reacties zijn gesloten.