Uitgezette bewoners woning Opperdoes boos op de gemeente, ‘waarom bemoeiden jullie je er mee’

OPPERDOES – Er ging een lange tijd van ergernissen bij de omwonenden van het stel dat een woning aan het Noorderpad in Opperdoes bewoonde vooraf. De ergernissen waren over en weer en dat liep op het laatst uit tot bedreigingen en een handgemeen waarop de huurder van het pand besloot de huur met het stel op te zeggen en de rechter te vragen om ze uit zijn woning te mogen zetten.

Lees ook: Huisbaas gaat overleggen met huurders die overlast veroorzaken

Toen het overleg tussen de huurbaas en de huurders niets opleverde restte de rechter niets anders dan het huurcontract te verbreken en de beide bewoonsters opdracht te geven de woning op korte termijn te verlaten, dit tot grot blijdschap van de buren van de twee vrouwen die een verleden van meer overlast en woninguitzettingen achter zich hebben.

Lees ook: Verhuurder woning Opperdoes wil dat rechter huurders uit woning zet, ‘ze blijven overlast veroorzaken’

Afgelopen 13 september 2022 was het dan zover, de beide vrouwen verlieten de woning aan het Noorderpad 16 en vertrokken met de Noorderzon. Maar nu zijn beide toch weer in beeld gekomen en beklagen zich in een brief aan de gemeenteraad over de verhuurder maar ook over de gemeente Medemblik die zich zou hebben gemengd in de rechtszaak die tegen de beide vrouwen door de verhuurder werd gevoerd.. De gemeente Medemblik was als getuige opgeroepen vanwege de meldingen van overlast.

Slechte staat van onderhoud

De verhuurder van de woning aan het Noorderpad krijgt in de brief de wind van voren en wordt beschuldigd van het verhuren van een woning die in een zeer slechte staat van onderhoud zou verkeren, iets dat met name aan de buitenkant van de woning goed zichtbaar zou zijn. Beide dames zijn al eerder naar de Huurcommissie gegaan en die heeft na een inspectie en hoorzitting op 26 april 2022 een eindrapport uitgebracht waarin de beide vrouwen in het gelijk zijn gesteld en waar de verhuurder werd gemaand om alle gebreken te herstellen onder dwang van een huurverlaging van 30% (van € 699,- naar € 209,- per maand) en dit ook nog met terugwerkende kracht van 1 jaar vanaf 1 juni 2021

Leugens van ‘de buurt’ zorgde voor de uitzetting

Dat er toch tot ontruiming werd overgegaan is volgens beide dames vooral omdat ‘de buurt’ beweerde dat zij voor ernstig overlast zouden zorgen in de directe omgeving, iets wat beide dames blijven ontkennen en zeggen dat hier geen enkel bewijs voor was. Zo zeggen de beide dames dat er in de briefwisselingen tussen de buurtbewoners, gemeente Medemblik en de verhuurder onwaarheden staan en dat juist zij door een buurman en niet andersom. De twee wijzen er op dat dit pas begon nadat de Huurcommissie het voor de verhuurder zo belastend rapport verscheen

‘Kankerpotten’

De beide vrouwen zeggen het dan ook vreemd te vinden dat ondanks een goed en regelmatig contact met de directe buren juist zij regelmatig werden geconfronteerd met uitspraken als ‘Wij gaan jullie hier wegpesten,’ en uit werden gescholden als ‘kankerpotten’ en ‘Rot op’

Tijdens een inspectie op 31 mei 2022 zouden o.a. ruiten kapot zijn gemaakt en deuren zijn geforceerd en werd er volgens de twee verbaal ernstig bedreigd en liep iemand ernstig letsel op die op de spoed eisende hulp in Hoorn daaraan moest worden behandeld. De aanwezige politie had alles wel onder controle maar toch duurde alles met alles nog ruim 2 uur en nam de politie volgens de twee vrouwen de nodige veelal belastende commentaren op van de buurt, waarna de twee vrouwen zijn aangehouden en meegenomen voor verhoor op het bureau.

‘We moesten gewoon het pand uit’

Volgens de twee vrouwen is het klip en klaar dat ze gewoon uit het huis moesten, de verhuurder van het pand is nooit van plan geweest om de gebreken te verhelpen en was al een paar jaar bezig om het stel uit de woning te krijgen ondanks dat er hier geen gegronde redenen of argumenten voor waren. Zo was er geen huurachterstand, werd de woning goed en netjes door de twee vrouwen onderhouden en was er ook geen sprake van overlast naar de buurtbewoners.

Wel zou er volgens de twee vrouwen sprake zijn van ernstige vorm van overlast richting de twee vrouwen zelf, zo zou er meerdere malen verbale en zelfs fysieke bedreigingen aan hun adres zijn geweest, tot aan mishandeling toe waarvoor regelmatig contact is geweest met de politie en de gemeente Medemblik. Beide dames zeggen hier film en fotomateriaal van te hebben als bewijs.

Wij hebben op een zeker moment zelfs een contactverbod van de gemeente Medemblik opgelegd gekregen terwijl er nooit sprake is geweest van hoor en wederhoor,” aldus de beide dames. Enkele maanden voor de ontruiming, juli 2022, zijn er gesprekken gestart met een vertrouwenspersoon die door de beide vrouwen was aangesteld. Pas bij het laatste gesprek waren ook beide dames aanwezig.

De vertrouwenspersoon zegt over deze gesprekken dat er toen een toezegging is gedaan voor een ondersteuning van de beide dames, deze zou worden betaalt uit de WMO plus een eigen bijdrage. Deze ondersteuner zou zich dan gaan richten in de communicatie met de gemeente Medemblik en die diverse instanties en het zoeken naar een geschikte en permanente woonruimte al dan niet met een urgentieverklaring. Volgens de vertrouwenspersoon moet deze ondersteuner nog er nog komen.

De beide dames verblijven nu in een vakantiehuisje maar moeten daar eind februari uit waardoor ze voor de zevende keer in een half jaar naar een andere woonruimte moeten zoeken.

De vertrouwenspersoon vraagt zich in een brief aan de gemeenteraad en gemeente Medemblik af wat de gemeente Medemblik er toe heeft bewogen zich in een private huurkwestie te mengen en waarom een onderzoeksbureau (Woontalent) is ingeschakeld om met de twee vrouwen en de buurtbewoners te gaan praten. Maar vooral waarom de gemeente Medemblik een getuigenis af te leggen tijdens het kort geding in de rechtbank van Alkmaar, waar ook de politie een getuigenis heeft afgelegd.

In een allerlaatste wanhoop poging willen de twee vrouwen en de vertrouwenspersoon een gesprek aangaan met de gemeente Medemblik om te kijken hoe deze kwestie kan worden opgelost.

2 gedachten over “Uitgezette bewoners woning Opperdoes boos op de gemeente, ‘waarom bemoeiden jullie je er mee’

 1. Der zijn er maar twee die liegen, en dat zijn de twee ellendige dames
  Dat is de enigen waarheid.

 2. Precies wat ik zeg,ze hebben mijn vrouw bedrijcht en nat gespoten met een tuinslang, mij bedrijcht met een knuppel en geslagen op mijn oor terwijl ik de klimop aan het snoeien was.
  Zij zijn echt de aanstichters van alles, en hebben dit op meerdere plaatsen aan de hand gehad.
  Ben blij dat ze weg zijn,en vele met mij,dat weet ik zekeren nu lekker zielig doen.
  Gestoord zijn ze.
  Hebben psychische hulp nodig.
  Maar niet in opperdoes.

  M.v.g Cor koger

Reacties zijn gesloten.