Twee Westfriese meiden in top 10 Grand Prix finale op natuurijs, fantastische prestatie Beau en Janne

HOOGKARSPEL/HAUWERT – De volgers van de wedstrijden op natuurijs weten al dat Beau Wagemaker iemand is die altijd vooraan te vinden is in de uitslagen. Dat bleek wel weer toen na de drie wedstrijden op de Weissensee en de de vierde op het snelle ijs van Lulea in Zweden in het oranje leiderspak schaatste. In de vijfde wedstrijd wist ze zich weer prima te handhaven in de top maar moest toen helaas wel haar meerdere erkennen in Tessa Snoek en Merel Bosma waardoor ze naar plaats drie zakte.

Lees ook: Tessa Snoek wint in barre omstandigheden sprintrace Lulea, Beau Wagemaker derde

Vandaag stond dan de finale op de kalender, een race over 100 kilometer die deels in het teken stond van de wind, die stond op de ene helft van de baan recht in het gezicht van de rijdsters en de andere helft hadden ze die in de rug. De wedstrijd zou aanvankelijk om 09.00 uur starten maar de start werd uitgesteld om het ijs te repareren. Toen dat niet snel genoeg bleek te kunnen worden gedaan besloot de wedstrijdleiding om delen van het parcours eruit te halen waardoor de finishstraat maar 50 meter zou gaan worden en dat kon ook weer niet, daarom werd besloten om de rondjes niet links, maar rechtsom te gaan rijden.

Beau Wagemaker deed na afloop haar relaas: “Team BDM/BTZ gingen om de beurt in de aanval met z’n viertjes. Tessa, de leidster in het klassement, reed voor het klassement dus reageerde niet veel. Ik wilde nog wel voor het dag podium gaan, dus reageerde wel veel. Op een gegeven moment was Ineke van BDM/BTZ weg samen met Roos van VGR/vreugdenhil (teamgenoot van Tessa Snoek). Ze kwamen hard langszij en ik had geen reactie en was toen te laat. De beide schaatssters kregen flinke voorsprong.

Veel energie

Om te proberen het tweetal te achterhalen stak Beau veel energie in het maken van een 2e kopgroep, maar teamgenoten van de twee aan kop gingen mee en wilden niet overnemen waardoor de ontsnapping mislukte. Deze inspanning brak Beau op het laatst wel een beetje op vertelde ze na afloop

Beau: “Gelukkig had ik mijn teamgenoot Luna nog, die heeft echt veel werk verricht.  Aan het einde heeft ze in 3 a 4 rondjes (van 5 km) de 1,5 minuut voorspring dichtgereden. Daarna werd er ook weer aangevallen, maar doordat ik in het begin veel energie in de wedstrijd had gestoken was bij mij helaas het beste er wel van af. Richting de laatste rondjes deed Femke (teamgenoot van Janne) een harde aanval en kreeg Ester van BDM/BTZ mee en kregen een groot gat. Deze werd niet meer gedicht en zij streden voor plek 1 en 2. In het peloton werd gesprint voor plek 3. Ik werd in totaal 6e. Met deze uitslag heb ik mijn 3e plek in het eindklassement behaald.

Janne presteert boven verwachten

Voor Janne Berkhout uit Hauwert was het vooral een leerweek, voor het eerst op het ijs van Lulea, dus aftasten, proberen bij te blijven en vooral genieten van de wedstrijden. Dat zij als juniore direct met de besten kon meedoen was boven verwachting. Vandaag zat ze er ook weer goed bij en wist achter Beau Wagemaker als zevende te eindigen, wat haar in het algemeen klassement op plaats acht bracht.

Lees ook: Janna Berkhout voor het eerst op Zweeds ijs, ‘Ik reed best wel gemakkelijk mee’

De andere Westfriese deelneemsters eindigden in de achterhoede of stapten voortijdig uit de wedstrijd.

Voor Beau en de andere rijdsters zitten de wedstrijden op natuurijs er nu op, wel rest aankomende zondag nog de finale van de Daikin Marathon Cup in Leeuwarden. De meesten gaan zich daarna voorbereiden op het skeelerseizoen.

Voor Beau Wagemaker en haar ploeggenoten zal het vooral zoeken zijn naar een nieuwe ploeg/sponsor, haar huidige ploeg, die tweede eindigde in het eindklassement, PGM Bakker, stopt ermee na dit seizoen. Sofia Schilder uit Hoogwoud heeft al doorlaten schemeren dat zij niet langer bij haar huidige ploeg wil blijven en ook op zoek gaat naar een nieuwe ploeg. Maar gezien de uitslagen van dit seizoen zullen beiden waarschijnlijk weinig moeite hebben een nieuwe ploeg te vinden.

Op de foto: Beau en Janne in elkaars kielzog op het ijs van Lulea in Zweden.