Stoomtramlocomotieven 8 en 18 de trams voor het eerst naar Medemblik

MEDEMBLIK – Vandaag, op Hemelvaartsdag, komen overal in Nederland stoomtreinen in actie tijdens de Nationale Stoomtreindag. Bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik rijden voor het eerst dit jaar de stoomtramlocomotieven 8 en 18 de trams naar Medemblik.

Op de foto: Beide ‘vierkante stoomtramlocomotieven’ in Wognum

In het begin van de 20e Eeuw vervoerden beide locomotieven onder andere de reizigers langs de dorpen in ’t Gooi en tussen Den Haag en Delft. Opvallend aan de locomotieven is hun bijzondere vierkante vorm. Daarmee leken ze op de wagens die ze trokken en schrokken paarden minder, als die op de weg liepen waarlangs de stoomtrams vaak reden. Doordat de locomotieven bovendien betrekkelijk klein zijn, is het jarenlang moeilijk geweest ze te laten rijden als er veel bezoekers zijn in het levende museum.

Door onder andere een extra voorziening te maken voor het aanvullen van de watervoorrraad onderweg, waarmee de benodigde stoom wordt gemaakt, hoopt de Museumstoomtram vaker met de bijzondere historische stukken te kunnen rijden. Rond de vorige eeuwwisseling reden er in Nederland circa 500 van deze markante ‘vierkante stoomtramlocomotieven’. Enkele zijn er bewaard gebleven in de collecties van de Museumstoomtram en die van de Stoomtrein Katwijk-Leiden.