Stoomsleepboot De Noordzee grote publiekstrekker tijdens de Stoomdagen bij het Stoommachinemuseum Medemblik

MEDEMBLIK – Tot in de puntjes gerestaureerd dankzij een enorme donatie van het Waddenfonds, ligt stoomsleepboot De Noordzee te blinken aan de aanlegsteiger bij het Stoommachinemuseum in Medemblik. Een flinke rij mensen op de steiger die wachten op hun beurt om een vaartochtje mee te maken aan boord van de beroemde sleepboot.

De Noordzee is gebouwd in 1922 en behorend tot het Varend Erfgoed, heeft dienstgedaan als havensleepboot en stoomsleper voor duik- en bergingswerk. In 1976 werd het schip eigendom van de bekende Medemblikker Kees Jongert die het schip inzette als werfsleepboot en ijsbreker.

Sinds 2010 is het schip ondergebracht in de Stichting Stoomsleepboot Noordzee en is Den Helder de thuishaven. Na een jarenlange en grondige restauratie is de kolengestookte zeesleper sinds 2019 weer volledig onder stoom in de vaart en neemt deel aan tal van nautische evenementen.

Maar ook alle overige stoommachines en stoomboten kregen veel aandacht, er mocht zelf worden meegevaren op de kleine stoombootjes die dan de Kleine Vliet op gingen. In het Stoommachinemuseum zelf kregen de bezoekers uitleg van de vrijwilligers over alle machines die in het museum staan en het hele weekend stonden te draaien.

Maar de grote stookketel is toch nog steeds een grote publiekstrekker, is het buiten heet, binnen bij de stookoven is het nog vele graden warmer.. Maar zelfs dat mocht de pret niet drukken. Het in grote getallen opgekomen publiek wist zich meer dan prima te vermaken.