Gemiddeld aantal diagnoses kanker in de gemeente Medemblik, huidkanker komt het meest voor

MEDEMBLIK – Binnen de gemeente Medemblik komt huidkanker – melanoom, het meeste voor. Op de nieuwe kankeratlas scoort de gemeente Medemblik ruim boven het landelijk gemiddelde. Maar ook het type huidkanker Plaveiselcelcarcinoom scoort ruim boven het landelijke gemiddelde samen met longkanker.

De grootste oorzaak van het oplopen van huidkanker is dat men zich niet goed beschermd tegen de zon in de zomermaanden. Vooral mannen die buiten werken vergeten vaak zich met een hoge beschermingsfactor in te smeren.

Volgens Saskia Vrenegoor, huidspecialiste bij Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie in Medemblik en Wognum, wordt UV-straling juist sterker door de weerkaatsing van zand,water en sneeuw maar ook spelen de dikte van de ozonlaag en de mate van bewolking mee bij de zonkracht. ‘Hoe minder bewolking, hoe hoger de zonkracht. Een dunne ozonlaag geeft ook en sterkere zonkracht.

De zon speelt een grote rol bij het ontstaan van huidschade op korte en lange termijn. Overmatig zonnen is gevaarlijk en is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens Saskia Vrenegoor heeft 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van huidkanker. ‘De zon heeft een grote invloed in het ontstaan van huidkanker,’ gaat Saskia verder. ‘ De zon heeft ook een positieve eigenschap, namelijk de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D zorgt voor een sterk gebit en sterke botten. Hoe hoger de zon staat, hoe meer kracht deze heeft. De zonkracht in Nederland is het sterkst tussen 12:00-15:00 uur.‘ aldus Saskia Vrenegoor.

Opvallend is dat vooral Wervershoof er negatief uitspringt met het aantal gevallen van huidkanker..

Op de kankeratlas kunt u precies zien waar en welk soort kanker het meest voorkomt.

Loading

One thought on “Gemiddeld aantal diagnoses kanker in de gemeente Medemblik, huidkanker komt het meest voor

  1. Master 18 januari 2023 at 16:16

    Het is toch stoer om lekker bruin te zijn door de zon en ondertussen huidkanker op doen.

Comments are closed.