Stadsraad Medemblik wil lappenmarkt terug daar waar hij hoort, op de Westerhaven,Ridderstraat en Bagijnhof

MEDEMBLIK – Het besluit om de lappenmarkt dit jaar niet langer te laten plaatsvinden daar waar hij al ruim vele honderden jaren plaats heeft gevonden maar te verplaatsen naar de Overtoom en Oude Haven is totaal verkeerd gevallen bij de bezoekers van de lappenmarkt en de marktkooplui. Nu zat dit jaar het weer ook niet bepaald mee, veel wind en regen, maar de bezoekers die kwamen vonden het drie keer niks.

Lees ook: Veiligheidsregio: “Locatie lappenmarkt voldeed niet meer”

De Stadsraad van Medemblik is direct na het fiasco van de lappenmarkt begonnen om via de e-mail te corresponderen over het aanwijzen van de Overtoom en Oude Haven als nieuwe locatie voor de lappenmarkt in Medemblik. Over deze locatie zegt de Stadsraad: “Daarbij is ons duidelijk geworden dat op basis van bij ons aangevoerde argumenten feitelijk geen enkele andere aantrekkelijke straat in het centrum van Medemblik geschikt is voor de Lappendag. Als de Westerhaven al te smal is, kan er eigenlijk in geen enkele andere straat in het centrum een markt of evenement worden gehouden

Advies Veiligheidsraad baart grote zorgen

Het argument dat de gemeente Medemblik niet meer kan beschikken over losse pompen van de brandweer en kleinere voertuigen voor het centrum van Medemblik baart bij de Stadsraad grote zorgen. De Stadsraad vraagt zich dan ook openlijk af of de veiligheid in de binnenstad van Medemblik dan sowieso voldoende gewaarborgd is, omdat in de binnenstad van Medemblik verschillende smallere straatjes en steegjes zijn en daarnaast is de parkeerdruk in de binnenstad van Medemblik ook heel groot. Volgens de Stadsraad kunnen dan juist kleinere hulpverleningsvoertuigen snel en slagvaardiger hun werk doen.

Lees ook: MORGEN! wil opheldering over verplaatste lappenmarkt, ‘wie bedenkt dit?’

Einde evenementen?

Daarnaast vraagt de Stadsraad zich af of nu ook het voortbestaan van andere markten en de vele evenementen die worden gehouden in de binnenstad van Medemblik in gevaar komen. “Als immers de redelijk brede en overzichtelijke Westerhaven al als onveilig wordt aangemerkt, hoe onveilig is het dan in de andere straatjes en steegjes in het centrum, zeker tijdens evenementen?,” aldus de Stadsraad.

De Stadsraad roept de gemeente Medemblik dan ook op om bereid te zijn hulpmaterieel en kleine voertuigen, zo nodig van elders, achter de hand te houden en die in te zetten als er een calamiteit is om zo de veiligheid van de bewoners van de binnenstad te waarborgen en ook zeker tijdens de vele evenementen. “En kan dan, met goed advies en een door deskundigen opgezet veiligheidsplan, de Lappendag niet gewoon op de Westerhaven gehandhaafd blijven?” besluit de Stadsraad.

Lees ook: Oud-marktmeester Piet Dogge maakt zich zorgen over de toekomst van de lappendag in Medemblik

Foto: archieffoto van de lappenmarkt op de Ridderstraat