Oud-marktmeester Piet Dogge maakt zich zorgen over de toekomst van de lappendag in Medemblik

MEDEMBLIK – Piet Dogge besloot zoals elk jaar de Lappenmarkt te bezoeken. “Die dag was er erg veel regen voorspeld, maar zoals elk jaar was ik nieuwsgierig hoe die er dit jaar uit zou zien. In een krantenbericht las ik dat de markt verplaatst werd naar de Oude Haven en de Overtoom,” begint Piet Dogge te vertellen.

Piet ging samen met zijn echtgenote op de fiets richting jaarmarkt en bij het kruisen van de spoorrails op de Overtoom werden zij gewaarschuwd door verkeersregelaar Andries, dat er olie op de straat lag en dat ze voorzichtig moesten zijn.

Dit bespaarde ons op zijn minst een valpartij. Nadat wij onze fietsen ergens gestald hadden, stapten wij het marktterrein binnen. Even was het droog, maar… wat ik daar aantrof raakte mij als voormalig marktmeester behoorlijk. Vooral ook omdat ik te horen kreeg dat ze die lappendag dan maar moeten afschaffen. Heel veel lege marktkramen, terwijl al veel kramen waren verwijderd. Tussen de kramen in, de auto’s van de kooplieden,” gaat Piet verder.

Opvallend vond Piet dat er ook standplaatsen waren die achteraan op het parkeerterrein stonden en daardoor buiten de looproute lagen. Enig voordeel was, dat doordat er weinig kramen stonden, die verafgelegen plaatsen toch nog zichtbaar waren voor het publiek. “Op de Oude Haven speelde de harde wind die over de dijk heen raasde, met de weinige marktkramen die daar stonden. Tot slot namen wij toch nog een pondje paling mee naar huis.

Weemoedige terugblik op de oude lappenmarkten

Met enige weemoed kijkt Piet terug op de voorgaande lappenmarkten, die al honderden jaren bestaat in Medemblik al heette het in het begin de jaarmarkt. “Met jaarlijks rond de 180 marktkramen en een grote verscheidenheid aan koopwaar,” vertelt Piet verder. “Door middel van een oproep in het belangrijkste vakblad van de ambulante handel werden kooplieden elk jaar gevraagd in te schrijven voor een standplaats op de lappenmarkt. Hiermee was het ook mogelijk een selectie te maken van de soort handel die aantrekkelijk was voor deze markt. Resultaat was dat kooplieden soms overal vandaan kwamen. Voor kooplieden die een plaats wilden op deze markt, was er elk jaar een behoorlijke wachtlijst.”

Maar, gaat Piet verder, verschenen er voorafgaande de vroege opening van de markt zo’n twintig kooplieden die op de bonnefooi naar Medemblik kwamen in de hoop, alsnog een plaatsje te bemachtigen. “De volgorde van inschrijving bepaalde dan wie een nog leegstaande plaats mocht innemen. Hoewel de markt s ’ochtends vroeg om 09.00 uur begon, stroomde het publiek al veel eerder toe. Zussen, buren en vele anderen op zoek naar koopjes met tussendoor een ‘koppie’ en een taartje. Gezien de volle tassen en de reacties van de kooplieden werd er meestal goed verkocht. Bij de winkeliers die zijdelinks meededen en koopjes aanboden, was het ook meestal gezellig druk in de winkels.”

Piet vervolgt: “De laatste vier jaar werd de kwaliteit van de lappenmarkt alsmaar minder. De goede naam die de Lappendag Medemblik altijd al had kwam in het geding. Er kwam een ander soort kooplieden, die ingeschreven staan bij organisatoren die toeristenmarkten organiseren. Er was veel leegstand van kramen en van een breed assortiment van verkoopwaar was geen sprake meer. Plotseling werd er nog nauwelijks publiciteit gegeven aan het naderen van dit jaarlijkse evenement. Veel gehoorde klachten waren; het is allemaal hetzelfde, veel lege kramen en de kooplieden waren veel te vroeg aan het inpakken.

Niet alleen de weergoden schuldig

Volgens de oud-marktmeester kan het floppen van de lappenmarkt niet alleen in de schoenen van de weergoden worden geschoven, ook het publiek liet het volledig afweten, iets dat in 2022 ook al het geval was en toen was het weer wel ideaal voor een lappenmarkt. Piet geeft vooral de schuld aan de weinig diversiteit op de markt. “Het is allemaal van hetzelfde,” aldus Piet, en dat gaat volgens Piet ten koste van de gezelligheid. Over de toekomst van de lappenmarkt wijst Piet op de jaarmarkten in o.a. Nibbixwoud en Wognum waar elke standplaats bezet is en waar er een grote diversiteit in de aangeboden goederen is, en, en dat is misschien wel het belangrijkste, de organisatie is ook de hele dag aanwezig.

Wij willen Edith

Ondertussen gaat op de sociale media de roep om Edith Hartog meer en meer rond, ‘Laat Edith de lappenmarkt gaan organiseren, dat komt het wel goed, ‘ zeggen velen. De organisatorische uit Andijk heeft al een lange carrière van markten organiseren. En is gepokt en gemazzeld in het marktwereldje.

Op de foto: Piet Dogge toen hij nog de markten organiseerde in Medemblik

Eén gedachte over “Oud-marktmeester Piet Dogge maakt zich zorgen over de toekomst van de lappendag in Medemblik

  1. Kan Edith dan ook niet direct de maandagmarkt organiseren, die markt is echt 1 grote droevenis

Reacties zijn gesloten.