Schouten en Groenewoud heersen op de marathon, mooie 4e plaats voor Evelien Vijn

AMSTERDAM – Het was een druk schaatsweekend voor de marathonschaatsers, eerst stond afgelopen zaterdag de achtste ronde van de Daikin Marathon Cup op het programma op het ijs in Breda. Bij de mannen wist Harm Visser te winnen voor Bart Swings en Evert Hoolwerf.

Beste Westfries werd Daan Berkhout uit Hauwert op plaats 20, zes plaatsen daarachter vinden we Bart Mol uit Wervershoof, Ivo de La Porte uit Oostwoud werd niet opgenomen in de uitslag, hij stapte na 67 ronden uit de race.

Bij de dames wist Arianna Pruisscher de race in Breda te winnen, haar eerste overwinning bij de dames marathonschaatssters, Marijke Groenewoud werd tweede en Esther Kiel maakte het podium voor Albert Heijn Zaanlander compleet door als derde te eindigen. Beau Wagemaker uit Hoogkarspel wist als veertiende te finishen voor Janne Berkhout uit Hauwert op plaats twintig en Anne Leltz uit Hoogkarspel op plaats 25. Leonie Beers stapte na 37 ronden uit de wedstrijd.

Het gouden duo heerst als geen ander

Er gaat telkens een siddering door het marathonpeloton als blijkt dat zowel Irene Schouten en Marijke Groenewoud op de deelnemerslijst staan, dan is het wel duidelijk wie de winst gaat pakken, of Irene of Marijke. Beide marathonschaatsers zijn schier onverslaanbaar op de marathon.

Zo ook afgelopen zondag op het ijs van de Jaap Edenbaan in Amsterdam, een buitenbaan dus niet overdekt. De race in Amsterdam telde niet mee voor de Marathon Cup maar dat was niet te zien aan de deelnemerslijst, een race op een buitenbaan blijft toch altijd wel iets hebben.

Bij de mannen wist Bart Swings onder een strak blauwe hemel de zege te grijpen voor Harm Visser en Daan Gelling op plaats 3

Bij de dames stond eigenlijk de uitslag al voor de start van de race wel bekend, Op de gerenoveerde ijsbaan in Amsterdam liet de magie van een buitenbaan Irene en Marijke weer tot grote hoogte stijgen, ondanks dat Irene Schouten zich niet helemaal fit voelde en afgelopen week weinig op het ijs had gestaan. Dat was ook de reden dat ze zaterdagavond de race in Breda liet schieten, de race op het buitenijs van de Jaap Edenbaan wilde ze niet missen.

De race zelf ging rustig van start, een paar speldenprikjes maar meer ook niet, tot halverwege de race het wonder duo het wel genoeg vond, een versnelling hoger schakelde en het peloton weerloos achter zich liet. In de eindsprint wist Irene te winnen, Marijke als tweede en Maaike Verweij wist de sprint van het peloton te winnen, vlak voor Evelien Vijn uit Wieringerwerf op plaats 4.

Foto: Archief foto Irene Schouten