Ruzie tussen Coca Cola en Jumbo over inkoopprijzen, ‘die moeten lager’Jumbo

ZWAAGDIJK-OOST – De schappen staan nu nog vol met flessen Coca Cola bij Jumbo Monique in Zwaagdijk-Oost, maar de verwachting is dat dit niet lang meer zal duren en de schappen leeg gaan blijven nu Coca Cola weigert lagere prijzen voor haar producten te leveren. Naast de flessen cola vallen ook de producten van Haribo hieronder.

Monique Ravenstijn van Jumbo Monique in Zwaagdijk-Oost zegt tegen de website dat bij haar de schappen nog vol zijn maar dat de leveringen ook aan haar winkel zijn stopgezet tot de boycot van Coca Cola wordt opgeheven.

De laatste keer dat Jumbo een conflict had met een producent was in 2023, toen moest Nestlé haar prijzen verlagen volgens Jumbo waarop Nestlé stopte met leveren van o.a. Whiskas, Mars repen en Maggi producten. Pas na maanden van onderhandelen werd de strijdbijl begraven en werd Jumbo weer bevoorraad.

Het is elk jaar tussen de supermarktketens en de producenten een terugkerend probleem, de prijzen die de producenten vragen voor hun producten en wat de supermarktketens willen betalen. In Nederland staat de marge van de supermarkten zwaar onder druk, om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen hebben moet een supermarkt rond de 4% marge maken, in Nederland ligt dit rond de 2%.

De grootste grutter van Nederland, Ahold maakt 85% van haar winst dan ook in Amerika en in België, die winst in Nederland is maar marginaal. Jumbo liet deze week nog weten dat ondanks de omzet fors hoger is de winst niet in het zelfde aantal procenten mee omhoog gaat, al ligt daar ook de stijgende aantal winkeldiefstallen aan ten grondslag.

Lees ook: 2023 was voor Monique Ravenstijn een uitdagend jaar: “Winkeldiefstal is een groot aandachtspunt”