Vissterfte in de Visput Andijk blijft gemoederen bezighouden, fosfornorm ruim overschreden

ANDIJK – Siem Zeilemaker van de MORGEN! fractie blijft met vragen zitten over de Visput in Andijk. Vissterfte die de Visput treft blijkt vooral te door verontreinigde sloten rond de visvijver te gebeuren. Nu is niet de gemeente Medemblik hiervoor verantwoordelijk maar het Hoogheemraadschap, dat bleek uit een eerdere reactie van de gemeente Medemblik op vragen van Zeilemaker.

Lees ook: ‘Medemblik, speel open kaart over waterkwaliteit sloten Andijk’. MORGEN!, wil nu eindelijk eens de beerput open hebben

Om de onderste steen boven te krijgen wil Siem Zeilemaker (MORGEN!) van het college weten of het Hoogheemraadschap ook gaat over afgifte van vergunningen, of zij de controles uitvoeren en of zij over handhaving gaat of dat er toch nog meer speelt.

Maar ook zegt Zeilemaker in zijn vragen aan het college: “Ook als het HHNK het bevoegd gezag is, is het dan niet de taak van de gemeente om te beschikken over gegevens met betrekking tot de kwaliteit van het oppervlaktewater en zelf te bepalen of er al dan niet vervolgstappen moeten worden genomen?

Lees ook: Flinke vissterfte door zeer slechte waterkwaliteit Visput Andijk. ‘Help de visput verder’doneeractie gestart

Forse overschrijding fosfaatnorm voor drinkwater

Uit onderzoek is gebleken dat er een overschrijding is van de fosfaatnorm voor drinkwater met 12%, Zeilemaker wil dan ook van het college weten of er een risico is voor de volksgezondheid in Andijk. Vooral, zegt Zeilemaker, ‘als het gaat over de gezondheid van onze inwoners staat de gemeente aan de lat.‘ Hij wil dan ook weten of het Hoogheemraadschap al stappen heeft ondernomen en of het gaat om enkel de visput of ook de omliggende sloten.

Eén gedachte over “Vissterfte in de Visput Andijk blijft gemoederen bezighouden, fosfornorm ruim overschreden

Reacties zijn gesloten.