Rechter spreekt man uit Wervershoof vrij van mishandeling met kerst

WERVERSHOOF – De politierechter in Alkmaar sprak dinsdag een 54-jarige verdachte uit Wervershoof vrij van het mishandelen van een vriendin. De vrouw was op Kerstavond bij hem op bezoek en de twee kregen ruzie over het drugsgebruik van de man. De alcohol vloeide rijkelijk en beiden waren onder invloed. De vrouw kwam uiteindelijk ten val en liep flink letsel op, maar volgens de rechter staat niet vast dat dit de schuld was van de verdachte.

De officier van justitie had een celstraf geëist van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk voor de mishandeling. Hij vond de aangifte van de vrouw passen bij het letsel dat zij had opgelopen. De vrouw zei geduwd te zijn. Ze had gebroken ribben, een nierkneuzing, mogelijk een klaplong en een hersenschudding na de val. Maar volgens de verdachte had hij haar aan haar jas getrokken en was ze daardoor ongelukkig gevallen. De rechter vond niet dat precies duidelijk was wat er was gebeurd en besloot de man daarom vrij te spreken.

Er waren wel getuigen, maar die hadden de vermeende mishandeling niet gezien. Wel zag een bovenbuurman van de verdachte dat de vrouw in de tuin van haar goede vriend plotsklaps was gevallen, omdat ze wankel op haar benen stond.

,,Het is heel jammer dat het zo is gelopen”, zei de verdachte. ,,Het had een gezellige Kerstavond moeten worden, maar dat liep helaas anders.” Hij vertelde dat er ruzie was ontstaan, omdat hij drugs had gebruikt. Daarna zou de vrouw weg zijn gegaan, maar weer teruggekomen. Ze vond het te koud om van Wervershoof naar haar huis in Enkhuizen te lopen midden in de nacht.

De verdachte zei dat hij op de bank in slaap was gevallen en dat de vrouw toen met spullen aan het smijten was in zijn huis. ,,Er lag allemaal glas op de grond. Ik heb honden en wil niet dat die daarin lopen. Ik wilde dat ze stopte, maar dat deed ze niet. Ik heb haar geprobeerd mijn huis uit te werken. Ze werd in de tuin rustiger. Later ging ik glas opruimen en bracht dat naar de tuin. Toen probeerde ze binnen te komen en heb ik haar aan de kraag van haar jas gegrepen. Ze viel, maar stond direct weer op. Ik had niet in de gaten dat ze was gewond, anders had ik haar wel naar het ziekenhuis gebracht.”

Het slachtoffer werd ’s ochtends vroeg naar huis gebracht door de buurvrouw van haar vriend en ging die Kerstdag naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ze flink letsel had opgelopen. De vrouw ging daarna ook naar de politie om aangifte te doen. Ze wilde 1000 euro smartengeld van de verdachte, maar door de vrijspraak krijgt ze dat bedrag niet