Palmpop weet de alternatieve snaar weer goed te raken

DE WEERE – Zoals elk jaar de week voor Pasen is het feest in de Weere voor de gitaar liefhebber. Palmpop wordt daar al ruim 40 jaar georganiseerd door JV Argos en de boekers weten wat er speelt in muziek land. Wat hier speelt hoor je op de Popronde, wordt uitgebracht door de paradiso vinyl club en afgelopen jaren zagen we er al bands die nu veelvuldig op de alternatieve radio voorbij komen: Son Mieux, Ramkot, POM, call it off, orange skyline. Zo ook dit jaar: Knars, Paceshifters, Marathon, Paracetamøl en The Zanders zijn gestrikt voor de poster van 2023.

Zoals ook traditie start het eind van de middag nog érg rustig bij de lokale opening, The Zanders uit hoorn mag het spits afbijten. Een lekkere rustige inkomer, met een lekker speciaalbiertje er bij van de ruime keuze van de speciaalbierkaart. Daarna is het tijd voor de eerste voor mij bekendere act: Paracetamøl. Ze stonden vorig jaar al op de line-up maar moesten last minute afzeggen door een Corona geval in de band. Ook nu kwamen ze met 1 man minder, de zanger is gaan bassen en ook in hun nieuwe samenstelling van 3 leden klonk het goed! Er werd een mooi garagepunk feestje neergezet, al moet het publiek nog wat inkomen en blijft het nog wat op afstand staan, met de mensen vooraan hebben we genoten! Tijd voor een vette hap en Merchendise! 

Dan is het tijd voor de in 2019 opgerichte Amsterdamse band Marathon. Ze waren al te zien op het eindfeest van Popronde, waar de beste bands van afgelopen seizoen Popronde voor werden geselecteerd, gooiden afgelopen januari in Groningen op ESNS hoge ogen en wonnen de Amsterdamse Popprijs. En ook hier lieten ze weer zien dat hun muziek het in een donker zaaltje goed doet! De duistere postpunk doet denken aan Ist Ist, The murder capital en tramhaus. Ze laten je heerlijk opgaan in de rustigere stukken afgewisseld met gitaren die de zaal in gieren zoals een echte postpunk band dat doet. Ik waan me in de kleine paradiso bovenzaal, maar we krijgen dit gewoon op fietsafstand voorgeschoteld, heerlijk!

De een na laatste act is de laatste voor mij bekende band, Paceshifters. Opgericht in 2008 draaien ze al een tijdje mee, maar op de een of andere manier ben ik ze tot nu toe steeds misgelopen, dus erg veel zin om ze eindelijk live te gaan zien. Deze set is van begin tot eind gewoon lekker rocken! De recentste hitsingle hurdles komt natuurlijk voorbij maar ook de rest wat ik niet ken klinkt bekend. Ik kan me voorstellen dat dit voor de gemiddelde bezoeker uit de buurt die de acts hiervoor nog niet kende een goede afwisseling was en mooie opwarmer kon zijn voor de feestafsluiter Knars… Alleen laat die lang op zich wachten, erg lang…

Het is ons vooraan duidelijk dat er technische problemen zijn. Instrumenten komen niet door, extra kabels worden vanaf het podium door de zaal heen naar de geluidstafel gelegd, nog geen verbinding, er wordt nog wat gesleuteld en tegen de tijd dat de set eigenlijk al afgelopen had moeten zijn konden ze dan eindelijk beginnen. Van te voren liet de zanger al op Instagram weten koorts te hebben, en dat was helaas wel te horen, jammer, ik kende de band nog niet, met invloeden van oude dance sounds laten ze het publiek dat nog gebleven is goed losgaan, een echte afsluiter, maar voor mij is het klaar, ik duik de nacht in op de fiets met een gesigneerd vinyl en drumstok van paracetamøl in de tas. Het was een mooie avond!

Video: Bart Huisman