Oorlogsmuseum Medemblik opent expositie ‘Weg naar Vrijheid’, met toespraak van de kleindochter van Generaal George S. Patton Jr.

MEDEMBLIK – Op vrijdag 4 november zal de nieuwste expositie genaamd ‘Weg naar Vrijheid’ van Oorlogsmuseum Medemblik groots worden geopend. De afgelopen 2,5 jaar is er binnen het hele vrijwilligersteam, met ondersteuning van diverse fondsen, bedrijven en gemeente Medemblik, hard gewerkt aan de realisatie van de 900m2 grote expositie.

De expositie gaat over vijf onbekende verhalen/operaties die het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa heeft uitgevoerd voor onze vrijheid nu. Scholieren en bezoekers stappen ‘in de schoenen’ van een soldaat en ontdekken interactief deze verhalen/operaties in de weg naar vrijheid vanaf de stranden van Normandië tot aan de bevrijding van Berlijn.

Thema’s die bij deze verhaallijn onder andere aan bod komen zijn: buitensluiting, diversiteit & inclusie en politieke machtsinvloeden. Deze thema’s waren toen actueel en zijn dat nog steeds in de leefomgeving van onze leerlingen en bezoekers nu. De expositie is in de eerste plaats ontwikkeld voor de doelgroep ‘Middelbare Scholieren’.

Deze expositie sluit aan bij de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs die de overheid sinds augustus 2021 heeft aangenomen. Diverse scholen in het voortgezet onderwijs hebben echter moeite om hier op een goede manier invulling aan te geven. Met het bezoeken van de expositie ‘Weg naar Vrijheid’ worden de thema’s uit deze wet voor burgerschapsonderwijs behandeld. Scholieren worden tijdens deze interactieve expositie getriggerd over deze thema’s na te denken en erbij stil te staan.

Gezien het internationale, nationale en ook regionale karakter van de nieuwe expositie wordt er tijdens deze opening speciaal aandacht gegeven aan deze unieke samenwerking. Zo zal de expositie geopend worden door Ms. Aleisha Woodward (Deputy Chief of Mission, van de Amerikaanse Ambassade) en Rosan Kocken (Gedeputeerde staten Provincie Noord Holland). Hierin staat de internationale samenwerking tussen Amerika en Nederland centraal wat betreft het blijven herdenken van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de waarde die beide landen hieraan hechten. Ook zullen scholieren van RSG Wiringherlant uit Wieringerwerf mevrouw Kocken een aantal vragen stellen.

Ook zal Ms. Helen Ayer Patton in een persoonlijke en zeer indrukwekkende videoboodschap de aanwezige gasten toespreken. Ms. Patton is de kleindochter van de Amerikaanse Generaal George S. Patton Jr. Haar grootvader heeft een zeer belangrijke rol gehad in de bevrijding van West-Europa.