Omwonenden zien appartementen Midwoud niet zitten door vrees parkeeroverlast

MIDWOUD – Omwonenden van een te bouwen appartementencomplex in Midwoud zijn bang voor parkeeroverlast van de nieuwe bewoners. Ze vinden dat de gemeente hen niet serieus neemt in hun bezwaren als burger en veel te makkelijk de vergunning heeft afgegeven.

Twee stellen gingen donderdag met hun juristen naar de bestuursrechter in Haarlem om bezwaar te maken tegen het plan.Het pand waar voorheen het café Halfweg was gevestigd is aangekocht door een aannemer. Die wil daar appartementen gaan bouwen voor starters. Hij zei donderdag dat hij dit plan aan inwoners van Midwoud heeft voorgelegd en dat veel mensen enthousiast waren. ,,Er is veel behoefte aan woningen voor deze doelgroep.

De bouwer zei dat hij onaangenaam verrast is door de bezwaren tegen zijn plan. De bezwaarmakers hoeven helemaal niet te vrezen voor parkeeroverlast, is zijn mening. Dat komt volgens hem wel goed. Drie parkeerplekken kan hij op eigen grond inrichten, de rest gaat hij huren bij een buurman.

Maar juist daar zit de crux voor de bezwaarmakers. Die huur is voor vijf jaar met een eerste optie tot koop voor de aannemer en projectontwikkelaar. Een optie vinden zij geen garantie dat dit ook echt zal gebeuren, want de verhuurder kan de huur ook opzeggen na die termijn en wat dan?

De gemeente Medemblik vindt dat aan alle regels is voldaan en ziet geen bezwaar tegen de komst van de nieuwe appartementen. De rechter vond het heel vervelend dat de jurist van de gemeente op het laatste moment met een pak stukken op de proppen kwam, die als onderbouwing moeten gelden voor het standpunt van de gemeente.

De juristen van de bezwaarmakers vonden dat veel te laat. Zij konden zich daar niet goed op voorbereiden.De rechter probeerde tevergeefs om de partijen te laten overleggen en dan er samen uit te komen.

De eisers willen een uitspraak en duidelijkheid. Daarom probeert de rechter eind januari uitspraak te doen. Voor de projectontwikkelaar gaat het allemaal veel te langzaam. ,,Ik snap dit niet’‘, verzuchtte hij. ,,Iedereen wil graag dat er meer huizen worden gebouwd. Dan steek je je nek uit en dan krijg je dit.’

Hij ziet als tweede reële optie om het appartementengebouw te skippen en dan een pension annex café op de bewuste plek te bouwen.