Nog meer gestolen kunst boven water in Medemblik: ook barometer terug

MEDEMBLIK – Vorig jaar stond Medemblik even flink in de schijnwerpers. Eerst vanwege de diefstal van een groot aantal kunstvoorwerpen, later vanwege de manier waarop een aantal van deze voorwerpen terugkwamen bij de gemeente. Zes schilderijen, waaronder het portret van Radboud, werden half oktober met behulp van kunstdetective Arthur Brand teruggevonden. En nu er is weer goed nieuws. Eind vorige week is nu ook de gestolen barometer weer opgedoken.

Lees ook: Kunst gestolen uit voormalige stadhuis van Medemblik

Alles komt samen

De barometer is inmiddels weer terug in Medemblik en op een veilige plaats opgeslagen. Wethouder Jeroen Broeders: “Soms komt alles tegelijk. Terwijl we vorige week druk bezig waren met de toekomst van het oude stadhuis in Medemblik, de plek waar nota bene de barometer en andere kunst zijn ontvreemd, werden we verrast door een telefoontje van de politie. De barometer (en een aantal boeken) waren afgeleverd bij de recherche in Amsterdam! We besloten even te wachten met het verspreiden van het goede nieuws tot we de barometer ook daadwerkelijk in ons bezit hadden. En dat is nu weer zo. Prachtig!!!!

Lees ook: Gestolen schilderijen stadhuis Medemblik zijn terug

Broeders vervolgt: “Voorafgaand aan de diefstal waren er gesprekken gevoerd over de mogelijkheid dat de barometer terug zou gaan naar Twisk. En precies op het moment dat wij de barometer weer terug zouden krijgen verschijnt het bericht in de krant dat de historische vereniging van Twisk in ieder geval ook al een andere barometer heeft gekregen. Een fantastisch gebaar natuurlijk, maar wel heel toevallig. Dit moet wel een hele mooie lente worden voor het erfgoed in Medemblik!

Beveiligde expositieruimte

Het plan is nog steeds om de kunstcollectie een nieuwe plek te geven met voldoende aandacht voor beveiliging. Voor de barometer zal onderzocht worden of deze terug naar Twisk kan.

Lees ook: 37-jarige inwoonster Medemblik verdacht van betrokkenheid diefstal schilderijen oude stadhuis Medemblik

Samenwerking

De recherche geeft aan trots te zijn op de samenwerking tussen politie, kunstdetective Arthur Brand, gemeente, lokale pers en het openbaar ministerie. Ook de aandacht die door programma’s Bureau NH en Opsporing Verzocht is aandacht besteed heeft wellicht de dief tot inkeer gebracht. Overigens wordt de gestolen kroonluchter nog steeds vermist.