Nieuwjaarsduik Medemblik in teken van Voedsel- en Kledingbank Medemblik

MEDEMBLIK – Jan van Vliet is voorzitter van de Kledingbank in Medemblik. Ook is hij medewerker van Voedselbank Westfriesland, afdeling Medemblik. “Ik wil graag zeker weten dat al het geld goed besteed wordt en terecht komt bij de mensen die het hard nodig hebben.” Daar zet de ruim tachtiger zich met onophoudelijke energie voor in. “Maar om dat te blijven doen, hebben we donaties nodig om de boel draaiende te houden.

De Onderdijker is blij dat MORGEN! met de Nieuwjaarsduik aandacht vraagt voor de Voedsel- en Kledingbank Medemblik. “Het is mooi dat onze initiatieven op deze manier worden gesteund, het gaat tenslotte om mensen die financieel klem zitten omdat de energielasten zo substantieel gestegen zijn. Ze kunnen het gewoon niet meer betalen. Wij, en dan bedoel ik alle vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens, willen hen blijven voorzien van de basisbehoeften in het leven. Dat is onder meer een gezonde maaltijd en warme kleding. Mijn hart breekt als ik de verhalen hoor wat mensen moeten meemaken in deze tijd in een welvarend land als Nederland. Eerlijk, ik ben blij dat ik niet aan die kant van de toonbank sta, maar ik zet mij wel zoveel mogelijk in om het hen, die het financieel zo moeilijk hebben, te ondersteunen.

Opslag

De Kledingbank heeft voor alle kleding die wordt aangeboden een opslag nodig. “We moeten weg uit Opperdoes, maar gelukkig heb ik al iets anders gevonden. Voor een opslag moeten we huur, gas, water en licht betalen. Het ABC-gebouw, aan Almereweg 36, waar de Voedselbank- en Kledingbank-uitgifte is, hoeft dat niet. Ik probeer zoveel mogelijk kosten te drukken om het geld wat we van donaties krijgen juist te besteden. Niets moet aan de strijkstok blijven hangen, alles moet naar de gezinnen gaan die het nodig hebben. Zo ben ik ook bij Dorcas verzeild geraakt. Ik vroeg mij af of al het geld wel goed terecht kwam. Daar heb ik mij dus in vastgebeten. En Dorcas heeft dat prima voor elkaar. Maar dat doe ik ook met deze initiatieven. Zeker weten dat al het geld terechtkomt, daar waar het het hardste nodig is”, zegt Jan vastberaden.

Vrijwilligers

Als Jan over de vrijwilligers vertelt, lichten zijn ogen op. “Sommigen zijn zelf afhankelijk van de Voedsel- of Kledingbank en anderen niet. Maar ze willen zich allemaal volledig inzetten voor hun medemens, ook al hebben sommigen het zelf heel moeilijk. Bewonderenswaardig vind ik. Er zijn nu ongeveer driehonderd inwoners, inclusief de Oekraïense vluchtelingen, uit de gemeente Medemblik afhankelijk van de Kledingbank. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, zie op www.kledingbankmedemblik.nl . Als een inwoner een besteedbaar inkomen heeft van niet hoger dan 300 euro, komt die in aanmerking voor de voedselbank. De toekenningscriteria is te vinden op www.voedselbankwf.nl . We merken dat er meer aanvragen binnenkomen vanuit onze gemeente. Hulp is daarom van harte welkom.

Nieuwjaarsduik

Wie zich ook wil inzetten voor de Voedsel- of Kledingbank Medemblik, kan meedoen met de Nieuwjaarsduik. De inleg is 5 euro (graag gepast meenemen), maar de deelnemer krijgt daar twee bonnen voor om in te wisselen voor warme soep, chocolademelk of rookworst, of andere lekkernijen. Niet duiken, maar toch een steentje bij willen dragen? Kom dan kijken hoe de deelnemers in het ijskoude IJsselmeer duiken. De duik begint om 13.30 uur op het terrein van Bestevaer aan De Vooroever in Medemblik. Donaties zijn van harte welkom. Neem wel geld mee, digitaal betalen kan niet.

Van MORGEN! doen in elk geval Angelique van Straalen en Tom Beuker uit Wognum mee en Martine Meester uit Abbekerk. Jij komt toch ook?

Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN! duikt ook in het water. “Kopje onder voor het goede doel? Zeker doe ik daaraan mee. Wij zetten ons ook in voor inwoners die het minder hebben dan een ander. We mogen hen niet in de kou laten staan. Siem Zeilemaker doet dit al jaren. Helaas is hij er 1 januari niet bij. Hij is niet fit. Maar gezamenlijk ga ik met alle deelnemers de uitdaging aan. Hopelijk kunnen we Jan van Vliet een cheque aanbieden met een hoog bedrag voor de Kledingbank en Voedselbank. Begin het nieuwe jaar goed, zet je in voor het goede doel, doe mee aan de Nieuwjaarsduik van MORGEN! in Medemblik!