Nettobijdrage kinderopvang stijgt keihard in 2022

WEST-FRIESLAND – De nettobijdrage voor de kinderopvang neemt in 2022 met honderden euro’s toe. De verhoging wordt veroorzaakt door een beperkte stijging van het door de overheid te vergoeden maximum uurtarief met circa 0,5%, terwijl de kinderopvangbranche door kostenstijgingen flink hogere prijsverhogingen zal doorvoeren (2% tot ca. 6%). Het verschil betaalt de ouder. Ouders worden niet tijdig geïnformeerd, terwijl er een prima rekentool beschikbaar is.

Hardste klappen voor lage en middeninkomens

Hoe kan het dat de beperkte stijging van het maximum uurtarief leidt tot een stijging van de nettobijdrage van honderden euro’s per maand voor de lage en middeninkomens? Deze groepen worden procentueel het hardst getroffen. Zo stijgt de nettobijdrage voor lage inkomens met 74% en de ouders met middeninkomens betalen netto 15% tot 47% meer dan in 2021, uitgaande van een gemiddelde bruto prijsstijging door de kinderopvangbranche van 3,43%.

“Ik betaal netto € 850,- per jaar meer voor de kinderopvang in 2022.

Zeven tientjes per maand, ik weet niet of ik dit kan betalen, hier moet ik over nadenken.”

Fleur, moeder van 2 jonge kinderen

Hoe hoog wordt mijn nettobijdrage?

Het grootste probleem is dat de meerderheid van de ouders de nettobijdrage voor 2022 niet kent of niet zelf kan berekenen. Slechts 20% van alle kinderopvangorganisaties biedt een rekentool aan op hun website. De kinderopvangbranche communiceert uiterlijk 14 november haar bruto tariefsverhoging voor 2022, terwijl de proefberekening 2022 op de website van de Belastingdienst pas eind november online komt. Per saldo weet dus 80% van de ouders niet waar men aan toe is, terwijl ouders wel hun financiën moeten managen in steeds duurder wordende tijden.

Alarmerend volgens Jeroen Pernot, eigenaar van nettobijdrage.nl: “Vrijwel niemand kan zijn nettobijdrage berekenen. Toch het bedrag waar het om draait. Kinderopvangkosten vormen een groot deel van de vaste lasten van ouders. Kan ik in 2022 de kinderopvang nog betalen? Moet ik mijn opvang wijzigen? Dit zijn relevante vragen voor zowel ouders, de kinderopvangbranche als de overheid.”

Rekentool voor ouders en kinderopvangorganisaties

Nettobijdrage.nl introduceert een rekentool voor de kinderopvang die snel, makkelijk is te installeren. Ouders kunnen via de website van hun kinderopvangorganisatie anoniem hun opvangwens, hun inkomen en werksituatie opgeven, waarna zij meteen hun nettobijdrage kunnen downloaden. En wat blijkt? Het bruto duurste pakket is vaak netto het voordeligst. Door te variëren en te rekenen met de rekentool en slim te kiezen, kunnen ouders veel geld besparen. Kortom, meer omzet voor de kinderopvang en lagere netto kosten voor de ouder.

“Door over te stappen naar een 52 wekenpakket bespaarde ik netto meer dan € 290,- per jaar.”

Joris, vader van 1 kind

Wat is nettobijdrage.nl?

Jeroen Pernot van nettobijdrage.nl heeft een rekentool ontwikkeld voor kinderopvangorganisaties, waarmee de organisaties hun aanbod kinderdagverblijf, bso en peuteropvang op hun eigen website in hun eigen huisstijl publiceren. Bestaande en potentiële klanten/ouders kunnen daar eenvoudig en snel hun nettobijdrage berekenen.

De kinderopvangorganisaties stellen zelf de rekentool in, inclusief lokale toelages en VVE-indicatie. Zelfs een kleine kinderopvangorganisatie regelt zelf en binnen een uur de implementatie van de rekentool van nettobijdrage.nl.

Proactieve service aan ouders

De rekentool is scherp geprijsd en is, door de korte installatietijd en het zelf instellen van de tool, beduidend goedkoper dan andere bestaande systemen. Kinderopvangorganisaties leveren met de rekentool een proactieve service aan ouders, die direct hun nettobijdrage voor 2022 kunnen berekenen.

Voor iedereen gratis beschikbaar

Tot nu toe heeft ongeveer 20% van de kinderopvangorganisaties een rekentool online staan. Jeroen Pernot biedt ouders, die nog geen toegang hebben via hun kinderopvangorganisatie, om gratis en anoniem via nettobijdrage.nl hun nettobijdrage voor 2022 uit te rekenen. Net als Fleur deed. Jeroen: “Ja, gratis. Ik ben niet bang voor omzetverlies en zie graag dat zoveel mogelijk ouders wél goed geïnformeerd zijn. Met nettobijdrage.nl weet je snel waar je aan toe bent in 2022.”