Movisie: ‘Bewoners goed en op tijd informeren bij asielopvang werkt om weerstand te voorkomen’

WEST-FRIESLAND – Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet met klem een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen. Vanuit omwonenden is er ook weerstand op asielopvang. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen niet tegen de komst van een opvanglocatie in hun buurt zijn. Waar de onvrede vandaan komt, is meestal door de manier waarop een besluit tot stand is gekomen. 

Als voorbeeld noemt Movisie als voorbeeld: in een hotel in de wijk Kijkduin (Den Haag) worden mensen opgevangen die pas asiel hebben aangevraagd. Raadsleden en inwoners zijn verrast en verbaasd over de plotselinge opvang als ‘voldongen feit’. Er klinken vragen als: waarom weten we dit nu pas? Daarom is het voor gemeenten belangrijk om bewoners goed te informeren en ook te luisteren naar hun zorgen.  

Lees ook: COA roept gemeenten op voor sneller opvang alleenreizende kinderen en jongeren tot en met 17 jaar

Movisie onderzocht wat werkt bij de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers om dit goed te laten verlopen in de buurt. Wat kun je doen om inwoners zo goed mogelijk te informeren en te betrekken?  

  • Informeer een brede groep omwonenden op tijd en bied voldoende heldere, concrete informatie. Verspreid informatie op verschillende manieren.  
  • Gebruik in die communicatie humanitaire frames: spreek en schrijf over de komst van mensen die onderdak, een veilige plek en rust nodig hebben. Het beeld uit de politiek en media dat een opvanglocatie voor asielzoekers altijd gepaard gaat met onveiligheid klopt niet.  
  • Luister naar de zorgen van inwoners en kom samen tot oplossingen. Dat gaat het beste in klein verband en met verstand van wat er speelt in de wijk. 
  • Blijf met omwonenden in contact. Zorg ervoor dat zij weten bij wie ze terecht kunnen met zorgen, vragen of bij overlast. 
  • Werk samen met inwoners en waardeer de inzet van lokale organisaties en vrijwilligersinitiatieven: zij zijn ambassadeurs voor de opvang in hun eigen wijk.

Lees ook: Wervershovers zien opvanglocatie asielzoekers liever ergens anders, ‘het wordt er alleen maar onveiliger op,’