Mogen arbeidsmigranten aan Dijkweg in Andijk blijven?

ANDIJK – De rechter beslist eind juli of de recreatiewoningen aan de Dijkweg in Andijk gebruikt mogen blijven worden als onderkomen voor buitenlandse werknemers. Er was maandag in Alkmaar een rechtszaak over. Eigenaar L. Schoon wil dat de gemeente Medemblik haar besluit terugdraait om een vergunning te weigeren.

De gemeente gaf al in 2021 een vergunning aan Schoon om het verblijf van de arbeidsmigranten te legaliseren. Tot die tijd waren er dertig woningen aan de Dijkweg illegaal in gebruik. Omwonenden van de recreatiewoningen gingen niet zomaar akkoord met het besluit van de gemeente. Zij maakten bezwaar.

Naar aanleiding daarvan besloot Medemblik een andere beslissing te nemen. De vergunning werd nu geweigerd. Een ambtenaar zei maandag tegen de rechter dat de gemeente intussen ook een ander beleid heeft ingevoerd. Buitenlandse werknemers mogen voortaan alleen nog in zogenoemde plattelandshuizen worden ondergebracht en niet in woongebieden, omdat ze daar nogal eens voor overlast zorgen.

De advocaat van de eigenaar zei dat dit nieuwe beleid al bij de gemeente bekend was toen het college van burgemeester en wethouders het gewraakte besluit nam. Ook de gestelde overlast was volgens hem niet nieuw. ,,Het is daarom heel gek dat het college opeens een andere beslissing heeft genomen.”

Volgens de raadsman mocht de eigenaar erop vertrouwen dat het huisvesten van arbeidsmigranten mocht, vooral ook omdat er een wethouder en ambtenaar van Medemblik bij hem waren geweest om dat te vertellen.

De aanwezige ambtenaar wees er bij de rechter op dat een gemeente altijd een andere beslissing kan nemen. Dat is in dit geval ook gebeurd. De ambtenaar erkende dat er een zeker vertrouwen is gewekt bij de eigenaar, maar volgens hem heeft dat geen gevolgen. De gemeente heeft ook niet nagedacht over een eventuele schadevergoeding. Dat komt omdat Medemblik vindt dat de eigenaar gewoon geld kan verdienen aan de recreatiewoningen door ze aan toeristen te verhuren.

Schoon heeft echter een voorkeur aan buitenlandse werknemers als voortdurende inkomstenbron. De bestuursrechter vroeg zich af op dit moment de overlast aan de Dijkweg nog groot is. Volgens buurman De Lange wel. Hij verklaarde dat de arbeidsmigranten tegen zijn muur staan te roken en dat de herrie na een drankje toeneemt. Eigenaar Schoon bestreed de gestelde overlast. Hij voerde aan dat hij zelf aan de Dijkweg is gaan wonen om een oogje in het zeil te houden en dat er regels gelden om de overlast te bestrijden.

De uitspraak in de rechtszaak is uiterlijk op 31 juli.