Minister wil bouwen woningen versnellen door bezwaarmakers minder ruimte te geven

MEDEMBLIK – Gemiddeld duurt het bouwen van een woning 10 jaar, van plan tot realisatie. Volgens minister Hugo de Jonge moet dit veel korter worden, naar zo rond de 3 jaar. En waar mogelijk nog sneller. In Nederland hebben bezwaarmakers op dit moment meer bescherming dan woningzoekenden en dat moet anders volgens de minister.

Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om de bezwaarmakers nog maar naar 1 instantie te laten gaan waar zij bezwaar kunnen maken, dit in plaats van beroep en daarna nog een hoger beroep. Op deze manier kunnen omgevingsvergunningen vele malen sneller onherroepelijk worden.

Maar ook in de planvormingsfase is volgens de minister nog heel veel tijdwinst te boeken. “De grootste versnelling in woningbouwontwikkeling is te bereiken in de planvormingsfase. Rekenen, tekenen, onderzoeken uitzetten, gesprekken met omwonenden en het juridisch vastleggen van afspraken worden nu veelal stap voor stap uitgevoerd. Hierdoor komen in iedere stap nieuwe eisen en wensen op tafel waar in de projecten rekening mee moet worden gehouden. Om die reden moeten ontwerpprocessen meerdere keren over en duurt het traject steeds langer. Op basis van goede voorbeelden is hiervoor een nieuw proces ontwikkeld waarbij deze processen gelijktijdig en in samenhang worden uitgevoerd. Dit proces gaat worden ingezet bij vijf projecten. Vanuit deze projecten worden kennis en ervaringen met deze nieuwe werkwijze gedeeld, zodat deze werkwijze ook bij andere projecten kan worden toegepast. Hierdoor kan de ontwikkeltijd jaren korter duren.” zegt de minister.

Mocht de wet door de Tweede Kamer worden aangenomen dan kan er in korte tijd veel meer woningen worden gebouwd en zal de wachtlijst sneller gaan krimpen.

Eén gedachte over “Minister wil bouwen woningen versnellen door bezwaarmakers minder ruimte te geven

  1. Heel goed maar de grootste vertraging zit in de vele onderzoeken die eerst moeten worden gedaan voordat de vergunningen worden afgegeven. Plus het stikstofprobleem. En dan nog de vertraging bij de aannemers en toeleveraars, probleem van de branche zelf. Dit beperken van beroepsmogelijkheden is dus niet het enige wat moet gebeuren!

Reacties zijn gesloten.