Een bos en nieuwbouwwoningen in Abbekerk

ABBEKERK – Op de plek waar de gemeente Medemblik voor Abbekerk een nieuwe woonwijk wilde gaan realiseren maar waar de provincie een dikke streep doorzette en er een weidevogelgebied van maakte, is nu een nieuwe optie naar boven gekomen om mogelijk toch woningbouw mogelijk te maken.

De provincie Noord-Holland zette een dikke streep door de plannen van de gemeente Medemblik omdat deze weigerde mee te werken aan een aantal windmolens langs de Broerdijk. Ondanks dat er al veel geld in de plannen was gestoken, zo was er al een ringweg aangelegd, bleef de provincie niet om te praten en werd bouwen van nieuwbouwwoningen niet toegestaan.

Nu met de komst van een flinke pot subsidie om bossen te realiseren gloort er ook weer een klein beetje hoop voor Abbekerk. Zo zijn er voorzichtig plannen gemaakt om in het gebied een bos te realiseren met daarnaast ook nieuwbouwwoningen. De plannen bevinden zich nog in een zeer pril stadium en is het nog prematuur om de vlag nu al uit te hangen.

Voor Abbekerk én voor de gemeente Medemblik zou het een uitkomst zijn als dit te realiseren is. Groen, duurzaam en wonen in 1 gebied.

Lees ook: De Wieringermeer is in beeld voor nieuw bos, provincie wil in totaal 34Ha nieuw bos aanplanten

Loading

9 thoughts on “Een bos en nieuwbouwwoningen in Abbekerk

 1. Britt 19 januari 2023 at 10:16

  Snel aan de slag met deze plannen, ik wacht al 6 jaar op een woning

 2. B.C. de Gooijer 19 januari 2023 at 12:58

  Ik geloof er niets van dat het niet mogen bouwen in Abbekerk een wraakactie is van de provincie. Een stel yuppen in de provinciale staten vonden (en vinden) weidevogels belangrijker dan mensen. Maar dat gold (en geldt) voor gebieden in de hele provincie. In 2020 is het weidevogelgebied tot Bijzonder Provinciaal Landschap (PPL) omgedoopt, maar ook dat geldt voor de hele provincie.
  de Reigerweg is officieel aangelegd om het Zuideinde te ontlasten, of daar een geheime (woningbouw) agenda achter zat weet ik niet.

 3. B.C. de Gooijer 19 januari 2023 at 12:59

  PPL moet zijn BPL.

 4. B.C. de Gooijer 19 januari 2023 at 13:08

  In BPL-gebieden mogen hoogstens 11 woningen gebouwd worden.
  De dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag is, samen met de gemeente, aan het proberen dat om te buigen om tot een vitaal dorp te kunnen komen. Voldoende betaalbare woningen voor bejaarden, alleenstaanden en voor jongeren voor de broodnodige doorstroming
  en verjonging ter behoud van school, middenstand dorpshuis etc.

 5. J. De Vries 19 januari 2023 at 19:37

  Het zullen de yuppen zijn geweest die opeens samen konden opreekken met de bestuurders die boos waren om het niet doorgaan van windmolens: waren ze het toch ergens over eens. Resultaat: weidevogelgebied dus geen huizen. Gelukkig gloort er nu weer hoop voor jullie.

 6. J. De Vries 19 januari 2023 at 19:38

  opreekken Moet zijn: ….optrekken.

 7. GemeenteBelangen stelt vragen aan college over: “Een bos en nieuwbouwwoningen in Abbekerk” 23 januari 2023 at 18:32

  […] schrijft in een andere vraag aan het college: “Mocht genoemd artikel op Medemblik Praat geen achtergrond kennen (wat vreemd zou zijn omdat het reeds in de media is […]

 8. Wim Vriend 26 januari 2023 at 15:11

  Zoals De Gooijer aangeeft, is de omleidingsweg gemaakt om het Zuideinde te ontlasten. Dat de Reigerweg mocht worden aangelegd in Stiltegebied was al zeer discutabel. Er is nooit sprake geweest van grootschalige woningbouw en het zou raar zijn, als dat nu ineens wel zo zou zijn.

 9. Wim Vriend 26 januari 2023 at 17:52

  De woningbouw waar al wel vergevorderde plannen en zelfs ontsluitingswegen voor zijn, bevond zich aan de noordzijde van Abbekerk. Het zou de schrijver van het artikel sieren, als hij vermeldt, waar zijn ‘wijsheid’ vandaan komt?

Comments are closed.