Medemblik zet vol in op verduurzamen openbare verlichting, lampen eruit, LED erin

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik hoopt voor eind 2023 alle lantaarnpalen binnen de gemeente Medemblik en in het bezit van de gemeente Medemblik te hebben verduurzaamd, dat wil zeggen, de bestaande ‘gewone’ lampen eruit, en vervangen voor LED. Medemblik heeft zich als einddoel gesteld om voor 2030 al haar verlichtingsareaal te hebben vervangen voor duurzame LED verlichting.

Wethouder Harry Nederpelt: “Via een eerste onderhandse vervangingsronde hebben we dit jaar 430 armaturen voorzien van duurzame Ledverlichting. Daarnaast vervingen we 50 verouderde aluminium lichtmasten. Met deze vervanging kan per armatuur iets meer dan de helft aan energie worden bespaard.Daarnaast organiseerden we begin 2023 een Europese aanbesteding. Dit leidde tot een raamovereenkomst met een vaste aannemer. Met deze partij kunnen we ons areaal de komende vier jaar verder verLEDden.

Aluminiummasten vervangen

Medemblik laat ook alle aluminiummasten vervangen, daar is ondertussen al opdracht voor gegeven en de start zal nog dit jaar gaan plaatsvinden met het vervangen van de aluminium lantaarnpalen. In totaal worden 600 armaturen en 200 aluminium masten vervangen waardoor de openbare verlichting dan voor 40% is verLED.

Volgens wethouder Nederpelt kan Medemblik met het nieuwe raamcontract en de extra middelen de komende jaren het tempo opvoeren. “De laatste twee onderwerpen van deze actieve informatie raken niet alleen duurzaamheid, maar ook het sociaal domein. Op deze punten werken Yannick Nijsingh en ik samen.”