J.J. Wiering is de meest duurzame ondernemer, De Boer de meest innovatieve ondernemer van de gemeente Medemblik

ANDIJK – Op vrijdagavond 17 november reikte gemeente Medemblik twee duurzaamheidsprijzen uit in dorpshuis Cultura in Andijk. Tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik (OFM) nam wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt het podium en maakte samen met de juryleden de twee winnaars bekend. In de categorie ‘meest duurzame ondernemer’ gaat de award naar melkveehouder J.J. Wiering uit Zwaagdijk-Oost. De award voor ‘meest duurzame innovatie’ gaat naar Special Machines De Boer uit Opperdoes.

Duurzaam ondernemend Medemblik

Jaarlijks gaat Medemblik op zoek naar de meest duurzame ondernemer uit de gemeente. Sinds vorig jaar kwam er een categorie bij voor ondernemers die een duurzaam product of dienst voor andere ondernemers ontwikkelen. De gemeente reikt de prijzen allereerst uit om de inzet van de ondernemers te belonen. Daarnaast biedt de wedstrijd inwoners en ondernemers een kijkje in de keuken van duurzaam ondernemend Medemblik. Tenslotte hoopt de gemeente dat het vertellen van duurzame verhalen andere ondernemers stimuleert dat ook te gaan doen.

Meest duurzame ondernemer

Toen bleek dat melkveehouder Jacob Jan Wiering geen ‘grote’ stroomaansluiting kon krijgen voor zijn bedrijf weerhield dat hem niet. De stroom komt inmiddels van de zonnepanelen op de stal en aardgas heeft hij bedrijfsmatig ook niet meer nodig. De jury prees hem daarnaast voor het scala aan aanvullende duurzame bedrijfsprocessen. Het -uit nood geboren- slim omgaan met stroom is zowel vernuftig als inspirerend te noemen, zeker in een tijd waarin het stroomnetwerk voller is dan ooit.

Tekst gaat door onder de video

Meest duurzame innovatie

Klaas de Boer van Special Machines De Boer heeft naar eigen zeggen de oplossing voor de stikstofcrisis. Met zijn uitvinding voor veehouders met megastallen kunnen schadelijke ammoniak en stikstof als twee aparte producten worden opgevangen. Door de stoffen apart op te vangen blijft de geur beperkt en kunnen de producten ook gericht weer ergens anders worden ingezet. Dit systeem zou volgens de jury nog wel eens een groot verschil kunnen gaan maken voor extensieve veehouders in heel Nederland.

Tekst gaat door onder de video

Oud-winnaars

Beide winnaars worden toegevoegd aan de zittende club van (oud)winnaars, die zo jaarlijks groeit. Samen geven zij een mooi beeld van wat er in Medemblik allemaal gebeurt op het gebied van duurzaam ondernemen. De verwachting is dat zij samen andere Westfriese ondernemers inspireren en vragen kunnen beantwoorden. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente Medemblik.

Foto: Pieter Prins