€ 3.850.000,- voor isoleren financieel kwetsbare woningeigenaren

MEDEMBLIK – In 2022 lanceerde het Rijk het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Het landelijke doel van het NIP is om 2,5 miljoen woningen te isoleren in de periode tot en met 2030. Vanuit het NIP krijgen gemeenten middelen voor een lokale isolatieaanpak. Voor de gemeente Medemblik is maximaal € 3.850.000,- beschikbaar, verspreid over drie tranches.

Op dit moment zijn nog altijd veel woningen in Nederland slecht geïsoleerd, met een gebrekkig warmtecomfort en hogere energierekeningen als logische gevolgen. Het gaat om ruim 3 op de 4 Nederlandse woningen, met de hoge kosten van isolatiemaatregelen als belangrijkste reden. Het Nationaal Isolatieprogramma is vooral bedoeld om deze financiële drempel te verlagen.

Start 2024

Medemblik vroeg onlangs de eerste tranche aan. Met deze middelen wil Medemblik financieel kwetsbare woningeigenaren van woningen met een laag energielabel helpen te isoleren. Wethouder Nederpelt: “We bieden hun daarvoor advies, subsidie en ondersteuning aan bij de uitvoering. We bereiden de aanpak nu voor. Insteek is om met de eerste tranche ten minste 790 woningeigenaren te helpen.”

De wethouder hoopt de lokale isolatieaanpak in het eerste halfjaar 2024 te starten.

750.000 woningen isoleren

Het kabinet stelt daarvoor in totaal € 4 miljard ter beschikking tot en met 2030. De ambitie van het kabinet is om 750.000 woningen via een wijkgerichte aanpak met gemeenten te isoleren. Gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om in de buurten waar ze als eerste aan de slag gaan komende jaren een extra korting, tegoedbon of voucher aan bewoners aan te bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Ook wil het kabinet een miljoen huurwoningen isoleren naar de isolatiestandaard, zowel in het sociale als het particuliere segment.