Medemblik start proef met wasbare luiers, 300 kilo per kind per jaar..

MEDEMBLIK – Een kind in de luiers zorgt voor ongeveer 300 kilo wegwerpluiers per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo restafval. Voor de productie en het vervoer van wegwerpluiers is veel fossiele energie nodig. Daardoor zijn wegwerpluiers belastend voor het milieu. Het gebruiken van wasbare luiers is beter voor het milieu en je houdt ook nog eens minder restafval over. Ook zijn wasbare luiers een stuk voordeliger dan wegwerpluiers én is het veel makkelijker dan mensen meestal denken. Gemeente Medemblik en HVC zijn daarom gestart met een proef ‘wasbare luiers’.

Proef gemeente Medemblik

De meningen over het gebruik van wasbare luiers zijn erg verdeeld. Waar de ene het ingewikkeld en ouderwets vindt, is de ander juist enthousiast en ziet het als een kans om een steentje bij te dragen aan het milieu en te besparen in de kosten voor wegwerpluiers. Met de proef ‘wasbare luiers’ willen gemeente Medemblik en HVC het gebruik van wasbare luiers stimuleren. Deelnemers aan deze proef maken laagdrempelig en voordelig de overstap naar wasbare luiers.

De proef startte woensdag 17 januari met een gezamenlijke kick off. Deelnemers kregen naast een uitleg en instructies tijdens de kick off ook het uitgebreide pakket met luiers en accessoires overhandigd. Het complete pakket t.w.v. zo’n € 800,- werd de deelnemers van deze proef aangeboden voor slechts € 200,-.  Met de inhoud van dit pakket kunnen zij van geboorte tot zindelijkheid hun kind(eren) ‘wasbaar luieren’.

Wasbare luiers financieel voordelig

Het aanschaffen van een pakket wasbare luiers lijkt kostbaar, maar is bij gemiddeld gebruik over de gehele luierperiode goedkoper dan wegwerpluiers. Gemiddeld draagt een kind namelijk zo’n 5.000 luiers voordat het zindelijk wordt. Afhankelijk van het merk wegwerpluiers is dat een kostenpost van ongeveer € 1.250,-. Door het gebruik van wasbare luiers bespaar je van geboorte tot zindelijkheid veel geld. Als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

Uitreiking pakket

Annemarie, één van de deelnemers aan deze proef, kreeg haar pakket overhandigd door wethouder Harry Nederpelt die ook bij de kick off aanwezig was. Wethouder Nederpelt: “Mooi om al deze jonge ouders bij elkaar te zien. Deze pilot zal aantonen dat je als jong gezin veel minder afval hoeft te produceren. Een flinke besparing voor het milieu én de portemonnee”.

Nog meer voordelen

Voor de productie en het vervoer van wegwerpluiers is veel fossiele energie nodig. In een onderzoek van de CE Delft (Levenscyclusanalyse van wasbare en eenmalige luiers – Maart 2023) is te lezen dat wegwerpluiers die bij het restafval verbrand worden de hoogste milieu-impact hebben. Per verschoning veroorzaakt een wegwerpluier van productie tot verbranding een uitstoot van 0,14 kilo CO2. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, dat komt neer op een uitstoot van 0,05 kilo CO2 per verschoning. Milieubewuste huishoudens kunnen met wasbare luiers tot wel 4x beter zijn voor het milieu dan met wegwerpluiers. Ook hebben kinderen met wasbare luiers minder vaak last van luieruitslag en zijn ze gemiddeld eerder zindelijk. En het gebruik van wasbare luiers is veel makkelijker dan mensen meestal denken.

“Wij gaan voor afvalvrij, en jij?”

Onlangs startte HVC met de afvalpreventiecampagne ‘Wij gaan voor afvalvrij. En jij?’. Hiermee geven ze een boost aan afvalpreventie. Dion van Steensel, algemeen directeur HVC: “Deze proef sluit hier mooi bij aan. Naast de positieve milieu-impact scheelt het je ook geld. Kiezen voor een bewuster, duurzamer én goedkoper leven. Een win-win situatie voor iedereen wat mij betreft. En als dat betekent dat we bij HVC minder te doen hebben in afvalinzameling en verwerking, dan is onze missie geslaagd.”

Meer informatie

Er zijn nog wat plekjes vrij voor deze proef. Inwoners die interesse hebben of meer informatie willen, kunnen contact opnemen via wasbareluiers@hvcgroep.nl. Voor deelname aan deze proef gelden een aantal voorwaarden. Deelnemers moeten woonachtig en ingeschreven zijn in gemeente Medemblik. Kinderen zijn of worden geboren tussen 1 juli 2022 en 1 april 2024. De proef loopt tot 17 juli 2024. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op hvcgroep.nl/wasbareluiers.

Op de foto: Wethouder Harry Nederpelt overhandigt het complete pakket aan Annemarie. (Foto: gemeente Medemblik)