Medemblik keert geen wachtgelden uit aan oud-wethouders

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik hoeft geen eurocent uit te trekken aan wachtgeldregelingen voor oud-wethouders van de gemeente Medemblik. Er zijn namelijk geen oud-wethouders meer die hier een beroep op kunnen doen.

Eerder werd bekend dat in Nederland de wachtgeldregeling voor oud-wethouders gemeenten ruim 100 miljoen euro per jaar kost. Wie in Nederland de functie van wethouder heeft vervuld maar door bijvoorbeeld gemeenteraadsverkiezingen zijn zetel is kwijtgeraakt kan dan een beroep doen op de wachtgeldregeling. Dit is ook het geval wanneer ze bijvoorbeeld moeten opstappen.

Een wethouder kan geen beroep doen op een ww uitkering, maar wel zal een wethouder niet het volledige salaris als wachtgeld krijgen. In het eerste jaar is dat 80% van het verdiende salaris, dit is inclusief vakantie- en andere toeslagen, het jaar daarop daalt dit naar 70%. Er is voor een wethouder die onder de wachtgeldregeling valt geen maximumduur van deze uitkering. Wel vervalt de regeling al de oud-wethouder een nieuwe baan krijgt waarbij hij/zij evenveel of meer gaat verdienen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen moet blijken of in Medemblik 1 of meerdere wethouders wel of niet terugkeren als wethouder..