Medemblik is ruim 1200 bomen rijker in 2 jaar tijd

MEDEMBLIK – Medemblik rooit elk jaar bomen, bomen als de Es en Iep die door ziekte een gevaar vormen voor het verkeer. Daar tegenover staat de herplantplicht die de gemeente Medemblik heeft. De afgelopen 2 jaar zijn er in de gemeente Medemblik ruim 1200 bomen bijgeplant. De meeste bomen zijn in Onderdijk geplant waar in het buitengebied een nieuw bos is aangeplant door het Hoogheemraadschap en waar het beheer bij Medemblik ligt.

Lees ook: Aanvraag omgevingsvergunning voor kappen van vijf essen Wervershoof

In totaal werden er 963 bomen geplant in 2022, voor dit jaar staat de teller op 307 bomen. Het plantseizoen loopt voor de gemeente Medemblik globaal van oktober tot eind maart dus voor dit jaar is die 307 bomen nog niet de eindstand.

Wat is de herplantplicht?

Bomen en bos die gekapt zijn, moet u vervangen door nieuwe bomen te herplanten. De gemeente Medemblik doet dit door binnen 3 jaar evenveel terug te planten als de gemeente gekapt heeft. Voordat de gemeente Medemblik een bos kapt of een houtwal rooit, moet zij meestal eerst een kapmelding doen. De bomen die de gemeente Medemblik plant moeten dezelfde kwaliteit hebben en van nature voorkomen in Nederland. Ook moet de gemeente Medemblik hetzelfde aantal bomen terug planten.

Lees ook: Aanvraag omgevingsvergunning voor kappen van negentien essen, Nieuweweg in Benningbroek en Westeinderweg in Wognum

Rechtszaak

Dat niet iedereen blij met het kappen van Essen of Iepen blijkt uit het feit dat de gemeente Medemblik zich donderdag 14 december moet melden bij de rechtbank in Haarlem waar een zaak dient die is aangespannen door een inwoner van de gemeente Medemblik over het kappen van 2 Essen. De rechter zal worden gevraagd de vergunning in te trekken.

Essentaksterfte

Over het algemeen is er sprake van voortgaande taksterfte waardoor een steeds groter deel van de boom afsterft. Tegelijkertijd lopen vooral oudere bomen weer uit op de nog levende, gezonde delen. Hierdoor kunnen oudere bomen meerdere jaren overleven en soms ook weer (deels) herstellen. Bij jongere bomen en hakhoutscheuten is de kans op sterfte groter. Bomen in de stedelijke omgeving lijken wat minder vaak en zwaar aangetast te worden dan bomen in bossen en gesloten beplantingen en vooral ook hakhoutgebieden. (bron: Wageningen Universiteit)