Medemblik denkt na over mogelijkheid voor bestuurlijke boetes om vandalisme keihard aan te pakken

MEDEMBLIK – Jaarlijks wordt er in de gemeente Medemblik voor vele tienduizenden euro’s aan vernielingen aangericht, bushokjes, prullenbakken, straatmeubilair, je kan het zo gek niet bedenken of het valt wel ten prooi aan de vernielzucht. Vaak is het om stoer te doen richting de groep waar deze vandalen mee omgaan. En om dit nu keihard aan te pakken gaat burgemeester Pijl onderzoek doen naar het invoeren van bestuurlijke boetes om dit voor eens en altijd de kop in te drukken.

Lees ook: Hart voor Medemblik wil progressieve boete voor vandalen

Ook in 2023 werd er weer flink huisgehouden door een kleine groep jongeren, het bushokje aan de Compagniesingel in Medemblik is meerde malen doelwit geweest van deze vandalen, maar ook werden in de gemeente met vaak illegaal vuurwerk afvalcontainers opgeblazen met als triest hoogtepunt de afvalcontainers in de Nieuwstraat in Medemblik. Maar ook de bloembakken in de Nieuwstraat moesten het dit jaar ontgelden, met brute kracht werden ze van de lantaarnpalen getrokken om daarna te worden kapot getrapt.

Lees ook: Vuurwerkterroristen blazen 2 afvalcontainers Nieuwstraat Medemblik op , Plantenbakken van lantaarnpalen getrokken

Bestuurlijke boetes

Een bestuurlijke boete is één van de zwaarste middelen die een gemeente heeft om iemand die de wet overtreedt te bestraffen, een ander woord voor een bestuurlijke boete is bestraffende sanctie. De boete is ook puur bedoeld om pijn te doen bij de ontvanger van deze boete. Het is geen straf wat sommigen denken. Een bestuurlijke boete kan laag zijn, zeg 35 euro maar ook extreem hoog, bedragen van vele honderdduizenden euro’s zijn voorgekomen bij een bestuurlijke boete. De ontvanger van de bestuurlijke boete kan altijd in bezwaar gaan en mocht dit niet helpen dan kan de bezwaarmaker nog de stap naar de bestuursrechter maken.

Burgemeester Pijl zal mogelijk in het eerste kwartaal van 2024 met de uitslag van het mogelijke onderzoek komen.

Foto: Cor Kist