Medemblik blijkt groot in ‘familie musea’

MEDEMBLIK – Dat zegt Vera Carasso, Directeur Museumvereniging en Stichting Museumkaart. ,,En dan bedoel ik niet vóór families (dat ook trouwens), maar dóór families! En er is daar duidelijk draagvlak voor wat ze doen, want ze worden ondersteund door een flinke groep enthousiaste vrijwilligers en gesteund door lokale ondernemers. Mooi om te zien!

Carasso bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan Medemblik om o.a. het Bakkerijmuseum en het Oorlogsmuseum te bezoeken en met eigen ogen zien hoe deze musea de bezoekers weten te vermaken. Het bezoek begon in het Bakkerijmuseum waar Jacco Spil en zijn vader al sinds 1982 de drijvende krachten zijn achter het meervoudig bekroonde museum. Carasso: “Tussen alle prachtige puddingvormen, suikerkunstwerken en koekplanken is het heel indrukwekkend om opeens geconfronteerd te worden met de herkomst van suiker door een Surinaamse ‘wisselbrief’ uit 1863, het ‘afschaffingsjaar’ van de slavernij. Pijnlijk genoeg kregen niet de mensen in slavernij, maar de slavenhouders een tegemoetkoming: de voormalig tot slaaf gemaakten moesten, tegen betaling, nog tien jaar blijven werken.

Tot slot bezocht de Directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart ook nog het Oorlogsmuseum, die juist deze week bekend maakte flink te gaan uitbreiden door de Bowling over te nemen. Lars Rustenburg wachtte Vera Carasso al op en liet haar kennismaken met de droom van de vader van Lars Rustenburg die waarheid is geworden, een museum gericht op de oorlog. Carasso: “Ongelooflijk wat een innovatief concept ze neergezet hebben met hun escape-room voor zowel groepen als individuele bezoekers. Ze vertellen oorlogsverhalen die nog niet voldoende verteld worden, maken het persoonlijk én koppelen het aan het nu. En dat het werkt blijkt, ze krijgen zo’n 200 schoolklassen per jaar en groeien als kool qua bezoekersaantallen…. én ambitie!

Na afloop van haar bezoek aan de twee musea in Medemblik liet Vera Carasso weten Jacco Spil en Lars Rustenburg en alle vrijwilligers dankbaar te zijn voor de enthousiaste ontvangsten.