Marees bouwt verder aan uitrol waterstoftankstations, na Kolhorn straks ook in Wieringerwerf waterstof tanken

REGIO – De toekomst ligt volgens velen in waterstof, afgelopen week werd in West-Friesland en Hollands Kroon zelfs een convenant getekend tussen de gemeenten en het bedrijfsleven om het vrachtvervoer toekomstbestendig te gaan maken door over te stappen op waterstof als brandstof. Op dit moment is het groen produceren van waterstof nog een vrij kostbaar gebeuren en zijn er ook niet genoeg duurzame productiemethoden om het grootschalig uit te rollen.

Maar dat houdt brandstofleverancier en eigenaar van diverse tankstations Marees niet tegen om verder te gaan met het uitbreiden van haar netwerk van tankstations waar ook waterstof kan worden getankt. Op dit moment is alleen Kolhorn nog het enige station waar waterstof kan worden getankt maar op het nieuwe Mobiliteitsplein in Aalsmeer en op het Mobiliteitsplein in Wieringerwerf is straks de mogelijkheid om waterstof te tanken.

Het Marees tankstation langs de A7 bij Lambertschaag staat (nog) niet op de lijst voor een waterstoftankstation zegt Merel Warmerdam van Avia Marees tegen deze website.

Marees doet mee in een speciaal project, ‘Waterstofketen ‘van wind tot wiel’’, dat met een miljoenen subsidie is opgezet om waterstof als brandstof voor vooral vrachtwagens uit te rollen. In dit project doen naast Avia Marees ook TNO en Waterstofproducent HYGRO mee. In totaal is er een subsidie van ruim 11 miljoen euro verleend aan dit project.

Greenchoice zal als energieleverancier er zorg voor dragen dat op windstille momenten zij met veel zonne-energie toch nog groene waterstof gemaakt kan worden. Afgelopen jaar lieten veel autofabrikanten, veel al de fabrikanten uit het Verre Oosten, zoals Kia en Hyundai, weten dat zij de aankomende jaren vol gaan inzetten op auto’s die gebruik maken van waterstof als brandstof.