Lezing over gevolgen Zuiderzee op 11 oktober in Wieringerwerf

WIERINGERWERF – Tijdens de eerste bijeenkomst van ’t Nut Wieringermeer komt Eva Vriend op woensdag 11 oktober vertellen over de ingrijpende veranderingen die plaatsvonden toen de Zuiderzee veranderde in land. Dit doet zij met een beeldende presentatie. De avond start om half 8 in de Theaterzaal van de Cultuurschuur. Tot 8 uur is er een kort jaaroverzicht van het bestuur. Om 8 uur neemt Eva het woord.

Zuiderzee ging eens tekeer

Eva Vriend heeft het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ een paar jaar geleden geschreven. Als dochter van een landbouwer in een nieuwe polder is ze zich bewust van al het nieuwe dat in de plaats kwam van iets wat vele eeuwen bestond. Met name de ingrijpende veranderingen die dit meebracht voor bewoners van de omliggende dorpen en stadjes hadden haar aandacht. In Urk, Volendam, Makkum maar ook Wieringen heeft zij families gevolgd.  Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Eva gaat uitgebreid in op wat het betekende om niet meer met de zee verbonden te zijn. Tijdens de avond passeren behalve vissersgezinnen ook andere beroepsgroepen de revue. De menselijke aspecten worden door Eva boeiend en indringend verteld.

De avond is gratis voor leden van het Nut. Andere bezoekers zijn ook van harte welkom: zij betalen € 10,00 entree. Het adres van de Cultuurschuur is Loggersplein 1 in Wieringerwerf.