7 Basisscholen starten schooljaar met bijzonder lesprogramma

MEDEMBLIK – Op vrijdagochtend 29 september zijn zeven basisscholen uit de gemeente Medemblik begonnen aan Expeditie Duurzaam. In dit lesprogramma voor groepen 5  t/m 8 leren kinderen hoe ze de wereld op een duurzame manier leuker, eerlijker en schoner kunnen maken. Wethouder Yannick Nijsingh was namens het college van Medemblik bij de start aanwezig om de kinderen succes te wensen. In de komende week ontdekken de kinderen het belang van duurzaamheid tijdens een actief doe-programma.

Doe-dingen voor basisscholen

Het lesprogramma ‘Expeditie Duurzaam’ is op maat gemaakt voor gemeente Medemblik en ontwikkeld door Stichting MAK Blokweer uit Hoorn. “De ervaring is dat basisschoolleerlingen actieve onderdelen het leukst vinden en daarbij ook het meeste leren. Daarom hebben we in Expeditie Duurzaam veel aandacht voor doe-dingen gegeven. De handen kunnen dus uit de mouwen!” zegt Charlotte Hömann-Post van MAK Blokweer.

Lees ook: Wethouders Harry Nederpelt en Yannick Nijsingh geven startschot voor schooldag van de duurzaamheid

Activiteiten

De activiteiten in het programma richten zich op onderwerpen als water, afval, energie en biodiversiteit. Daarvoor worden gastlessen gegeven door lokale en regionale organisaties die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Denk hierbij aan waterschap HHNK, Grootouders voor het klimaat West-Friesland, afvalverwerker HVC, het Klimaatcircus en kunstcentrum De Blauwe Schuit. En uiteraard ook MAK Blokweer en gemeente Medemblik zelf. Tijdens de activiteiten kunnen leerlingen zien, ruiken en voelen wat duurzaamheid betekent. Hierdoor ervaren ze welk effect hun eigen gedrag heeft op het verbeteren van hun leefomgeving, gezondheid en planeet.

Samen kun je scoren

Een belangrijk thema in het programma is dat duurzaam denken en doen nog meer impact heeft als je het samen doet. Daarom sluiten alle leerlingen de week af met het maken van een poster. Met de opgedane kennis kunnen zij met deze poster anderen inspireren om ook duurzaam of nóg duurzamer te worden. Alle posters worden opgenomen in een tentoonstelling bij MAK Blokweer, en de leerling met de mooiste poster ontvangt een duurzame prijs van de gemeente.

Foto: Wethouder Yannick Nijsingh Nijsing tussen de acteurs van het Klimaatcircus, en natuurlijk een zaal vol basisschoolleerlingen uit Medemblik. (Foto: Marcel Rob)