Jordy van Workum vertrekt bij Jumbo-Visma, ‘mentaal en fysiek aan het einde van zijn latijn’

MIDWOUD – Hij was één van de grote beloftes binnen het opleidingsteam van Jumbo-Visma. Mocht zelfs al eens ruiken aan de wereldbeker rondes en tekende nog voor 3 jaar bij tot 2025. Maar wat er gebeurde tijdens zijn trainingskamp in Inzell zal altijd wel in nevelen blijven gehuld, Jordy wil daar zelf niet veel over vertellen, behalve dan dat hij daar op een dieptepunt zat waardoor hij het mentaal en fysiek niet meer trok.

Op Instagram deed Jordy zijn verhaal: “In oktober 2023 verliet ik het trainingskamp in Inzell maar niet zonder reden. het is geen taboe dat ik op dat moment mentaal een dieptepunt had bereikt, hierdoor kon ik zowel fysiek als mentaal niet functioneren. Mijn gezondheid was er slecht aan toe, ik moest verplicht stoppen met topsport.

Ik wil behandeld worden als Jordy, zo zal ik weer stijgen tot zekere hoogte in de sport en het leven, en dit is mijn verhaal zonder filter,Jordy van Workum

Seizoen afmaken

Jordy gaat verder door te vertellend dat hij toen hij thuis kwam wel de gedachte had dat hij het seizoen zou kunnen afmaken. “De eerste weken waren vooral slapen en accepteren. Door de vele stress en vermoeidheid had ik paniekaanvallen, het leek een vicieuze cirkel. Vanaf moment 1 heb ik mijn contacten zeer nauw gehouden om pure rust te creëren, door continue bereikbaar te zijn had ik al paniek.

Terug naar de basis

Jordy besloot hierop om terug te gaan naar de basis en vanuit de basis weer te gaan opbouwen, kleine pieken en weer hele diepe dalen. “In deze periode zijn ook prachtige dingen gebeurd,” gaat Jordy verder. “Dingen die mijn sterker en completer dan ooit maken, een afgebroken deel van mijzelf is weer heel.” Jordy heeft veel tijd gehad om na te denken en is tot de conclusie gekomen en daarom ook tot keuzes.

Einde contract

Jordy vertelt dat hij sinds afgelopen vrijdag vrij is om te doen wat hij zelf wil, keuzes maken op basis van gevoel en niet op basis van cijfers. “Mijn gevoel is alles. Een verhaal hebben en hierdoor stijgen tot zekere hoogte, elk jaar hetzelfde verhaal herschrijven past niet bij mij. Een verhaal geeft een overwinning uiteindelijk de lading. In 2018 liep ik bijna een dwarslaesie op om zes weken later wereldkampioen te worden.”

Wat ik heb geleerd de afgelopen vier maanden?

“Er is meer dan schaatsen. Ik heb zulke mooie dingen gezien die mij completer hebben gemaakt. In het langebaanschaatsen leef je in een wereld op zich, als je te lang hierin blijft hangen wordt het je realiteit. Hoe ik het heb ervaren blijf je op persoonlijk vlak erg hangen en ontwikkel je je als sporter en niet als persoon,” gaat Jordy verder.

Jordy verhuisde op 17e jarige leeftijd vanuit Midwoud naar Heerenveen om zijn droom na te jagen. ‘Maar‘ zegt Jordy, “Er zijn zoveel dingen gebeurd die mij hebben gevormd ook in het verleden en mij altijd in de weg hebben gestaan (Jordy verloor zijn grote held Leo Smit die zijn grote steun en toeverlaat was. red.) en had in oktober voor het gevoel dat ik de tijd en middelen had om dit te verwerken. De afgelopen vier maanden voelt mijn persoonlijke groei als 4 jaren er is veel losgekomen en gaan stromen in mij.

Jordy komt ten slot nog met een advies voor jonge sporters die het zelfde pad willen bewandelen. “Er zijn genoeg wegen die naar Rome leiden. zoek voor jou de beste weg wat bij je past, volg je hart, gevoel, doe wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt, zorg er voor dat je mensen hebt die je kan vertrouwen, waar jij je hart kan luchten en bij wie je volledig jezelf kan zijn. En hou familie en vrienden dichtbij je om grip te houden op de realiteit te houden en weet vooral waar je vandaan komt.

Bij Jordy is nu zijn persoonlijkheid er doorheen gekomen en is hij veel dingen gaan zien, het masker als topsporter wilde hij niet meer voorhouden. “Ik wil behandeld worden als Jordy, zo zal ik weer stijgen tot zekere hoogte in de sport en het leven, en dit is mijn verhaal zonder filter,” besluit Jordy van Workum.