Irene, Marijke en Joyce pakken goud op de team achtervolging

HOOGKARSPEL – Een tegenstander hadden ze niet, maar dat deerde niet, in een prachtig cadans schaatsten Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten naar het goud. Duitsland pakte het zilver op ruim 6 seconden achterstand en Zwitserland pakte het brons.

Vooraf vertelde bondscoach Rintje Ritsma nog tegen de drie dat ze vooral moesten gaan genieten en dat deden ze dus dan ook volop. Als in een soort van trance bleven ze de rondjes schaatsen. Wel vertelden de drie voor de camera van de NOS dat het geen superrit was, maar daar leenden de omstandigheden zich ook niet voor. Een zeer hogedrukgebied is nu eenmaal niet het optimale weerbeeld voor toptijden.

Nederland zou starten tegen Noorwegen, maar door ziekte van Ragne Wiklund werd de ploeg teruggetrokken. Tijdens het WK kunnen de Nederlandse dames op veel meer tegenstand gaan rekenen. Op het supersnelle ijs van Calgary (Canada) moeten ze afrekenen met o.a. de Japanse dames die dit seizoen nog ongeslagen zijn. Het WK wordt gehouden van 15 t/m 18 februari.

Marijke Groenewoud en Irene Schouten komen om 17.00 uur aan de start voor de massa start en ook daar zijn beide dames de grote favorieten