In de aankomende maanden is de komeet C/2022 E3 te zien in het noorden.

MEDEMBLIK – Bij helder weer en met een beetje geluk kunt u als u naar het noorden kijkt de komeet C/2022 E3 bewonderen. De komeet werd op 2 maart 2022 ontdekt in het sterrenbeeld Aquilla en leek eerst op een vage stip maar foto’s genomen door astronomen lieten zien dat de vage stip een coma heeft en daarom een komeet is en geen asteroĆÆde.

De komeet bereikt het hoogste punt aan de hemel net voor zonsopgang en zal de komende maanden te zien zijn in het noorden. De kleinste afstand tot de aarde is rond 1 februari dan 43 miljoen kilometer.

Tegen het einde van januari zal de komeet net boven de horizon zichtbaar zijn worden voor waarnemers op het noordelijk halfrond en tijdens de avonduren zichtbaar zijn tussen de sterrenbeelden het Grote en het Kleine steelpannetje. Waarnemers op het zuidelijk halfrond moeten wachten tot begin februari.

De waarnemingsregels voor kometenĀ zijn over het algemeen hetzelfde als voor objecten in de diepe hemel: probeer de donkerste luchten te vinden en neem een telescoop of een verrekijker mee voor een beter beeld. De helderheid van de komeet is moeilijk te voorspellen.

Hoe vind je C/2022 E3 (ZTF) aan de hemel?

Je kunt de komeet het gemakkelijkst vinden met sterrenkijk-apps, zoalsĀ Star Walk 2Ā enĀ Sky Tonight. Als je bijvoorbeeld Sky Tonight gebruikt, tik je op het vergrootglas onder aan het scherm. Typ vervolgens ā€œC/2022 E3 (ZTF)ā€ in de zoekbalk en zoek de komeetnaam die in de zoekresultaten verschijnt. Tik op het doelpictogram naast de naam en de app toont de huidige positie van de komeet. Richt je apparaat op de hemel en volg de witte pijl om de komeet te vinden.

Theo Mulder van de Volkssterrenwacht Orion in Hoogkarspel komt met een paar tips als u de komeet op de foto wil zetten. Volgens Mulder staat de komeet dichtbij de Grote Beer, zoals op de afbeelding te zien is. Volgens Theo Mulder is de komeet het beste te zien met een verrekijker maar als je een foto wil gaan maken gebruik dan een telelens en zet de ISO-waarde op 800 of 1600 en plaats de camera op een statief.

Het beste is om met de hand scherp te gaan stellen en zet de sluitertijd op 30 seconden, een draadontspanner is het beste of een draadloze afstandsbediening. ‘Als je de knop van de camera indrukt beweegt de camera en krijg je onscherp beeld,’ aldus Theo Mulder.

De Volkssterrenwacht in Bovenkarspel zal binnenkort uitgebreid aandacht gaan besteden aan de komeet.