Daders van enorme explosie Wognum krijgen werkstraf en voorwaardelijke celstraffen

WOGNUM – Drie mannen uit Sijbekarspel en Abbekerk die op oudejaarsavond 2020 bij een fietstunnel in Wognum met een zware vuurwerkbom een enorme explosie hebben veroorzaakt, hebben dinsdag van de rechtbank in Alkmaar een werkstraf gekregen van ieder 200 uur. De drie kregen daarnaast een voorwaardelijke celstraf opgelegd van een half jaar. Een vierde verdachte uit Sijbekarspel werd vrijgesproken.

Tegen de mannen was twee weken geleden tweeënhalf jaar celstraf geëist. De rechtbank heeft de drie echter niet naar de gevangenis gestuurd, omdat ze geen strafblad hebben en bovendien spijt hebben betuigd over hun actie.

Lees ook: Verdachten zeggen niet wie vuurwerkbom Wognum heeft aangestoken, OM. eist maanden lange celstraffen

Op oudejaarsavond 2020 ontplofte onder de bewuste tunnel een zware vuurwerkbom. De bom was aangestoken met meerdere jerrycans met benzine. Beelden van de explosie kwamen op internet terecht. De fietstunnel liep flinke schade op.

De 27-jarige K.S. en zijn 23-jarige broer R.S. uit Sijbekarspel gaven hun betrokkenheid bij de actie twee weken geleden toe, maar ze wilden niet zeggen wie het vuur heeft aangestoken. Dat is tot nu toe onduidelijk gebleven. De rechtbank acht R.S. en D.D. schuldig aan het vullen van de jerrycans met benzine en K.S. Aan het vervoer van de brandstof. D. sprak tijdens zijn strafzaak over een superdomme actie.

De provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier claimden tijdens het proces hoge schadevergoedingen voor de ontstane schade. De rechters hebben die claims echter afgewezen, omdat beide organen onjuiste formulieren hebben ingediend.

Het is nog onduidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Dit maken zij op een later tijdstip bekend.

2 gedachten over “Daders van enorme explosie Wognum krijgen werkstraf en voorwaardelijke celstraffen

  1. En de belastingbetaler mag de 55.000 euro schade ophoesten, en zij lopen vrij rond

Reacties zijn gesloten.