Weerbericht Medemblik: toenemende kans op (winterse)buien, vannacht kans op onweer

Vanavond komen er in het hele land winterse buien voor, plaatselijk met hagel, natte sneeuw en onweer.

MEDEMBLIK – Vanochtend begint met temperaturen tussen -5°C plaatselijk landinwaarts en +4°C aan zee. Tot in de tweede helft van de ochtend kan het plaatselijk glad zijn, met name in Friesland. In het Waddengebied komt een enkele winterse bui voor, verder blijft het droog en komen er zonnige perioden. De wind komt uit het zuidwesten en neemt boven land toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig.

Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon. Halverwege de middag bereikt een buiengebied het noordwesten en breidt zich naar het midden van het land uit. Bij de buien zijn hagel, natte sneeuw en onweer mogelijk. De middagtemperatuur komt rond 4°C uit. De wind is zuidwestelijk en matig boven land, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het noorden van het land neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, windkracht 6-7. Later kan de wind in het noordelijk kustgebied even stormachtig zijn en komen er in het Waddengebied zware windstoten van 80-90 km/uur voor, plaatselijk iets meer.

Landinwaarts kan het in een fellere hagel- of sneeuwbui kortdurend glad worden. In het zuiden is het vaker droog. De wind waait landinwaarts uit west tot zuidwest en is overwegend matig. In de kustgebieden is de wind west tot noordwest en vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in het Waddengebied af en toe stormachtig, windkracht 8. In de noordelijke kustgebieden komen vooral bij buien zware windstoten van 75-85 km/uur voor, in het Waddengebied eerst nog plaatselijk rond 90 km/uur.